Предлагат три вековни дървета в областта да получат статут на защитени

ТРИ ВЕКОВНИ ДЪРВЕТА В ОБЛАСТТА СА ПРЕДЛОЖЕНИ ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В РЕГИСТЪРА НА ЗАЩИТЕНИТЕ У НАС ПО ЗАКОНА ЗА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ. Това се случва след подадени заявления в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Кандидатите за статута на протекция първоначално били шест, но половината от тях не отговарят на критериите. В крайна сметка документи за оценка от МОСВ са изпратени само за три полски ясенa в землището на Горна Оряховица.

Предложението за защита на трите вида в железничарския град е внесено от Асоциация на парковете в България в началото на ноември 2021 г. Дърветата са в добро състояние, с предполагаема възраст около 120 г. и височина 12 м, като най-голямото е с обиколка 420 см. Благодарение на оказаното съдействие от Община Горна Оряховица, която е собственик на дърветата, всички необходими документи за обявяване на трите полски ясена за защитени по реда на глава пета от закона за биологичното разнообразие са събрани и изпратени.

Граждани са предложили три черници в павликенското село Караисен също да бъдат защитени. За съжаление, е констатирано, че тези дървесни видове са в много лошо състояние, с големи кухини по протежението на стъблата. Екоинспекцията е поискала извършаването на експертиза на черниците от Института за гората при БАН, която потвърждава наличието на тежки поражения по стъблата и клоните, значително обезлистяване, голямо количество вторични клони и други дефекти. С оглед на това РИОСВ е информирала вносителя на предложението, че не е целесъобразно трите черници да бъдат обявени за защитени.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *