Ротарианци дариха над 100 книги за търновския благодетел и дарител Хаджи Минчо

От Ротари клуб – Велико Търново, направиха дарение 100 броя от книга, свързана с търновския благодетел и дарител Хаджи Минчо, на училищните и читалищните библиотеки в общината.

„Дейността на Хаджи Минчо е олицетворение на целите и стремежите на нас, ротарианците, а именно добруване за обществото“, посочи Венелин Иванов.

Копието, което дариха ротарианци, е преиздадено издание на оригиналното от 1941 г. Преди 1945 година повестта е била включена и в учебния материал, но след като авторът е съден от Народния съд, тя изпада от програмите. Неин автор е Светозар Димитров, известен и като Змей Горянин.

Инициативата за преиздаването е на президента на клуба, който случайно попаднал на оригинала в антикварен магазин. Авторските права са на Министерството на културата, а преиздаването се случва със съдействието на Регионалната библиотека в старата столица, за илюстрациите на красивите графики се е погрижила Дешка Денева, а дизайнът и предпечатът са дело на Калоян Здравков.

Благодарност към Ротари клуб за непрестанната работа по това да се запази и съхрани родовата памет, изказа директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова.

„Всяко късче памет, което съхраним и направим достъпно за поколенията, е ценен принос към нашия национален дух. Това е основната цел на народните читалища, които са пазители на традициите и културата. Радостното е, че от читалищните библиотеки поискаха допълнителни бройки от книгата, защото са убедени в интереса към нея“, посочи тя.

На събитието присъства и директорът на общинска дирекция „Образование“ Пенка Игнатова. Според нея тази книга има място за изучаване в нашите училища и това може да стане в извънкласните занимания, като учителите ще могат да разкажат на децата за този забележителен търновски дарител и благодетел, а книгата е прекрасен предколеден подарък за всички училищни библиотеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *