Със специална прахосмукачка за 18 хил. лева ще обезпрашават книгите в РБ „П. Р. Славейков“

Със заем от 18 хиляди лева РБ „П. Р. Славейков“ закупува нова машина за обезпрашаване на книгите. Директорката на институцията доц. д-р Калина Иванова вече е отправила искането си към кмета и Общинския съвет. Тя е втората, чрез която изданията ще се дезинфекцират.

В началото на 2020 г. библиотеката взе със съдействието на Община Велико Търново машина за дезинфекция на книгите. Тя се нарича BookShower и е специализирана да стерилизира подвързани книжни документи. Освен че ги почиства и освежава, след използването й книгите са и ароматизирани. Устройството работи посредством обдухване на страниците с цел почистване от натрупаните фини прахови частици, които се улавят във високоефективен hepa филтър. В добавка ултравиолетова светлина неутрализира всички възможни патогенни микроорганизми, останали върху хартията при докосването й от читателите. Цялата процедура трае 30 секунди и е напълно безопасна за потребителя, който може да наблюдава процеса през специално защитно стъкло. Предвид настъпилата скоро след това епидемиологична обстановка покупката се оказа изключително навременна и полезна, тъй като машината неутрализира полепналите по хартията патогенни микроорганизми. Това успокои потребителите на библиотеката, особено тези, които стриктно съблюдават хигиенните норми и се грижат за здравето си.

Библиотеката обаче се науждае от нова машина за автоматизирано физическо отстраняване на праховите частици, които неминуемо се натрупват по повърхността на книгите. А този процес да се извършва ръчно, е практически невъзможно без риск за здравето на служителите в библиотеката. Липсата на подходящо устройство за аспирация и филтриране на запрашения въздух би довело и до влошаване на здравословния климат във всички помещенията на библиотеката.

Ръководството на библиотеката се е спряло на машина с марка Pulvisina, малко устройство, което работи в ръчен режим. Книгите се поставят в държач и се водят покрай въртящите се четки от конски косми с помощта на лост. Отнесеният прах се изсмуква директно от четките. Машината е предназначена за премахване на хлабав прах, а не за масивно замърсяване на книгите или плесен по тях. Предназначението й е да се използва в читалнята или в зони с отворен достъп. Читателите и служителите на библиотеката не са изложени на високи нива на прах, който може да предизвика и алергии. При редовно автоматизирано почистване на книгите прахът не може да достигне такива размери, че да се налага и ръчна работа.

Директорката на библиотеката разполага вече с две оферти, предстои да избере по-изгодната. За начало обаче Общинският съвет трябва да разреши заема, с който да се обезпечи покупката. Това трябва да стане на сесията на местния парламент днес.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Със специална прахосмукачка за 18 хил. лева ще обезпрашават книгите в РБ „П. Р. Славейков“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *