Общество

Старата столица остана без конгресен център с 1500 места и загуби 7 млн. от проект

МЕЧТАТА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА ИМА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР В СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ НЯМА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ. Окончателно отпадна и плануваният огромен конгресен център с над 1500 места за над 25 млн. лв. на мястото на бившето игрище „Юнак“, тъй като Общинският съвет отказа позволение кметството да тегли и заем за изграждането му. Отделно старата столица загуби и 7 млн. за комплекса грант по Оперативна програма „Региони в растеж“. Излиза, че нахалост са платени и парите за проектиране и награден фонд от организирания международен конкурс на италианския архитект Клаудио Нарди. С 5 гласа „за“, 12 „против“ и 16 „въздържали се“ местните парламентаристи не позволиха тегленето на крупната сума с основен мотив, че сега не е моментът за това и че реално стойността на конгресния център ще е доста по-голяма. Според някои от присъстващите сградата, оприличавана на фургон и Ноев ковчег, не се вписва в градската среда. „Загубихме 7 милиона грант по ОП „Региони в растеж“, но аз искам да благодаря за труда на специалистите, на Общинска администрация за огромния проект. Сформираният екип успя да се справи с международния конкурс, който се проведе и на който проектът на арх. Нарди за конгресен център спечели. Още през 2012 г. казах, че парцели в Старото военно училище няма да се продават, докато аз съм кмет, а ще се дават срещу отстъпено право на строеж след конкурс и конкретна визия. Ние имаме визия за това как да намерим ново финансиране. Имаме и други варианти, за да може Общината да има по-малко кредити. Прави сте, че сега не е моментът – нямаше как да знаем, че две години ще сме в тежка икономическа криза и тя ще се задълбочава. Но ние направихме обществено обсъждане и има решение на Общинския съвет – тогава защо не чух от вас коментари и критики за естетическата визия на сградата, за мястото й и ансамбловото съчетание с други сгради… Мненията са различни, както навремето сградата на ХГ „Борис Денев“, която струва 5 млн. лв., е била наречена „най-грозната сграда във Велико Търново“. Към конгресния център в Старо военно училище има инвеститорски интерес и противниците на изграждането му сте прави само за това, че не е сега моментът да се тегли кредит. След време, когато средствата на АМ „Хемус“ се върнат и продължи строителството и когато започне изграждането на пътя Русе – Свиленград, тогава Велико Търново ще е важен център и ще има какво да предложи в областта на туризма, ако конгресният център се случи“, каза след проведеното гласуване в емоционално слово кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той благодари на всички предишни кметове още от 1972 г., защото проучванията и обществените обсъждания, които те са направили, са помогнали днес да има ясна визия за района на Старо военно училище.

В изказването си съветникът от БСП Валерия Дончева подчерта, че е против взимането на тежки кредити за подобни начинания, а не срещу изграждането на бъдещия градски център. Тя апелира към колегата си Нейко Генчев да не противопоставя хората на „материални“ и „духовни“ с оглед на това дали приемат или не проекта. Самият Генчев в пламенно изказване категорично заяви, че ще работи за това конгресният център да бъде направен и никога няма да се откаже от тази визионерска идея. Той припомни, че предишното правителство е осигурило 65 млн. лв. за зала в Бургас и апелира към колегите си в съвета да не се занимават само с тротоари, паркоместа и украси, а да решават и знакови неща.

„Борба“ прогнозира подобно развитие на нещата още преди седмица, а според запознати единственият начин той да бъде направен е някоя голяма компания или банка да пожелае да го финансира срещу правото да постави името си, така както са направени спортните зали в София и Русе например.

Стилян НАЙДЕНОВ

10 thoughts on “Старата столица остана без конгресен център с 1500 места и загуби 7 млн. от проект

 • Тази сграда изобщо не се вписва в духа, архитектурата и атмосферата на града ни. Какво като е проектирана от виден архитект.

  Отговор
  • Трябваше да я построят. Приличала на Ноев ковчег – идеално, както вървят нещата щеше да ми свърши работа след някой ден

   Отговор
 • Ах каква драма. А не може ли да се каже, че Търново извади късмет да не се загрозява с такова чудо. А хонорарът на архитекта е в реда на нещата – някой изненадан ли е.

  Отговор
 • Нека Общинският съвет и кмета пуснат анкета в най-голямата и популярна група за В. Търново във фейсбук – „Дивотия до шия във Велико Търново“, как да изглежда района на Старото военно. Тази група е с над 30 000 участници, с достъпни обществени коментари.

  Отговор
 • Супер, града само спечели от пропадането на този глупав и безсмислен проект. А сега тъпешника виновен за разхищението на тези 600000 хил.лв да бъде съден.

  Отговор
 • В държавата номер едно по смъртност и преди Ковид , където хора загиват защото нямат достъп за антибиотик за 5 лв , област , в която масово гражданите горят пластмаси и гуми за да се стоплят няма как да просперира лелеяният “конгресен” туризъм

  Отговор
 • Честит 9 септември, другари комунисти. Гласувайте другия път със същото мнозинство теренът да се предостави за ново гробищен парк. На В. Търново ще му отива, а и старото гробище е вече пълно. Можете да си разделите парцелите пропорционално с останалите червени пионки в съвета.

  Отговор
 • А докога ще чакаме да се завърши новият център? Критиците са повече от желаещите доброто на нашият град. Колкото повече се отлага толкова повече ще се сбърка. Има хора, които са щастливи когато пречат на другите. Все повече деградация в обществото. За жалост.

  Отговор
 • Мястото е подходящо за нов гробищен парк. В непосредствена близост е до Нап ,нои,Поликлиниката,Здравната каса,Областната управа,Общината идруги държавни и общински институции които увеличават смъртноста сред населението.

  Отговор
  • Комунизма никога не е обичал развитието, точно обратната, трябва да тъпчем на едно място, да сме бедни, да ни е страх да говорим, иначе Рашков ще ни привика. Да се мъчим и никога да не надминем другите, колкото сме по- бедни и глупави толкова по добре. Защо им е конгресен център , за какво ще го използват? Те знаят, че всички ще са на тяхна страна „по задължение“ или от страх.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *