Ценовият шок продължава, храните скачат още

Само за седмицата между 15 и 19 ноември цените на едро на основни хранителни продукти бележат нов ръст, което е видно от справка в бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за Великотърновска област. От 3,48 лв. на 3,57 лв. е поскъпнало олиото, кашкавалът – от 11,90 лв. на 12,01 лв. Минимално е поскъпнало киселото мляко – от 3% и нагоре. Съществен скок бележат цените и на плодовете и зеленчуците. С 5 стотинки на едро са поскъпнали сезонните ябълки, по-скъпи са зелето, морковите и вносните домати. Предколедно по-високи са цените и на лимоните, бананите, като специално мандарините на едро се задържат на 2,16 лв., но на пазара и в магазините на Велико Търново се продават от 3,00 до 3,20 лв. за килограм. Леко са поскъпнали и картофите, но тяхната цена постоянно варира.

За разлика от предишните месеци, варивата поддържат през посочения период постоянни цени, но те и без това са достатъчно високи: зрял фасул – 4,02 лв., ориз – 2,31 лв., леща – 3,23 лв.

От колбасите най-много е поскъпнал трайният варено-пушен салам – от 9,15 на 9,25 лв. Със стотинки нагоре и надолу варират цените на пилешките продукти.

Темата за цената на краставиците, която беше обсъждана цяло лято, отново е актуална. Оранжерийните също са поскъпнали – от 2,15 лв. на 2,20 лв.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *