COVID-19 по света

Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

Учени идентифицираха нова версия на коронавируса тази седмица, която според тях стои зад скорошния скок на инфекциите с Ковид-19 в Гаутенг – най-гъсто населената провинция на Южна Африка. Остава неясно откъде всъщност се е появил новият вариант, наблюдаван също при пътуващи до Хонконг и Ботсвана, предаде Асошиейтед прес.
Здравният министър Джо Фахла каза, че вариантът, идентифициран първо в Южна Африка и наречен B.1.1.529, е свързан с „експоненциално нарастване“ на случаите през последните няколко дни, въпреки че експертите все още се опитват да определят дали в действителност той е отговорен.
От малко над 200 нови потвърдени случая на ден през последните седмици, в Южна Африка броят на новите всекидневни случаи нарасна до над 1200 в сряда и до 2465 ден по-късно. Опитвайки се да обяснят внезапния им скок, учените изследваха вирусни проби от огнището и откриха новия вариант.
Южноафрикански експерти отбелязаха, че към днешна дата липсват индикации, че вариантът причинява по-тежко или необичайно заболяване, както и че подобно на други варианти, някои заразени хора нямат никакви симптоми.
Защо учените се притесняват от новия вариант?
Изглежда, че има голям брой мутации – около 30 в шиповидния протеин на коронавируса, което може да повлияе на това колко лесно той се разпространява сред хората.
Микробиоложката Шарън Пийкок, която ръководи генетичното секвениране на новия коронавирус в Кембриджския университет във Великобритания, казва, че според досегашните данни новият вариант има мутации, „съответстващи на повишена трансмисивност“. Пийкок обаче допълва, че „значението на много от мутациите все още не е известно“. По думите й ще са необходими няколко седмици, за да се направят необходимите лабораторни тестове и да се определи дали настоящите ваксини срещу коронавируса все още са ефективни срещу новия вариант.
Шарън Пийкок казва също, че няма индикация вариантът да причинява по-смъртоносно заболяване.
Франсоа Балу, директор на Института по генетика в лондонския Юнивърсити колидж отбелязва, че резкият скок в процента на заразените с Ковид-19 в Южна Африка, и особено в провинция Гаутенг, е тревожен.
„Най-големият риск е, че този вариант е по-добър при повторното заразяване на хора, както и че по-лесно се предава и е вирулентен“, се посочва в направеното от Балу изявление. Експертът допълва, че на този етап не е ясно дали това е така, защото вирусът по своята същност е по-заразен.
Франсоа Балу подчертава, че въпреки възможността новият вариант да е в състояние да зарази повторно имунизирани хора, „не можем да правим никакви надеждни прогнози само въз основа на генетичната му структура за очакваната му предаваемост или вирулентност“.
Как е възникнал новият вариант?
Коронавирусът мутира, докато се разпространява, и много нови варианти, включително такива с тревожни генетични промени, често просто умират. Учените следят последователностите на Ковид-19 за мутации, които биха могли да направят болестта по-лесно предаваема или смъртоносна, но не могат да определят това просто като наблюдават вируса. Те трябва да сравнят модела на заболяването в огнища с генетичните последователности и преценката дали има действителна връзка може да отнеме време.
Някои учени допускат, че новият вариант е възникнал при имунокомпрометиран пациент поради големия брой мутации. Шарън Пийкок казва, че вариантът „може да се е развил при индивид, който е бил заразен, но след това не е могъл да изчисти вируса, предоставяйки му шанс да се развие генетично“. При подобен сценарий според експертите се е появил и вариантът Алфа, който първоначално беше идентифициран във Великобритания.
Оправдани ли са ограниченията за пътуване, наложени от някои страни?
Може би. От обяд в петък пътниците, пристигащи във Великобритания от Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Лесото, Есватини и Зимбабве, ще трябва да се самоизолират за 10 дни.
Имайки предвид скорошното бързо увеличаване на случаите на Ковид-19 в Южна Африка, ограничаването на пътуванията от региона е „разумно“, според Нийл Фъргюсън, експерт по инфекциозни болести в лондонския Импириъл колидж. По думите му новият вариант има „безпрецедентен“ брой мутации и в сравнение с предишните варианти е по-вероятно по-лесно да избегне настоящите ваксини.
Франсоа Балу от Юнивърсити колидж в Лондон допълва, че ако новият вариант се окаже по-заразен от Делта, ограниченията ще окажат незначително въздействие, но все пак могат да осигурят известно време на Великобритания, за да повиши нивата на ваксинация и да разгърне други възможни интервенции.
Какво следва?
Световната здравна организация (СЗО) свика експертна група, за да оцени данните от Южна Африка и да реши дали новият новият вариант трябва да бъде категоризиран като „будещ интерес“ или „обезпокоителен“.
Интересните варианти, които понастоящем включват Мю и Ламбда, имат генетични промени, за които е известно, че засягат показатели като предаваемост и тежест на заболяването и е установено, че причиняват значителни клъстери в множество страни.
Обезпокоителните варианти като Алфа, Бета и Делта,
са показали, че могат да се разпространяват по-лесно, да причиняват по-сериозно заболяване или да направят настоящите средства като ваксините по-малко ефективни.
Към днешна дата Делта вариантът остава най-преносимата форма на Ковид-19, съставлявайки над 99 процента от последователностите, споделени с най-голямата публична база данни в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *