COVID-19 по света

Проф. д-р Радостина Александрова: „Новият вариант на коронавируса Омикрон притежава необичайно висок брой мутации“

Идентифицираният за първи път на 23 ноември 2021 г. в Южна Африка нов вариант на SARS-CoV-2 (В.1.1.529) веднага привлече вниманието на учени и институции, и нажежи до червено интереса на всички световни и национални медии. Причината е необичайно високият брой мутации, които се съдържат в него – те го отличават значително от оригиналния SARS-CoV-2, изолиран в края на 2019 г. в град Ухан, Китай. Мутациите са повече от 50, а 32 от тях са в S-белтъка, изграждащ „шипчетата“ на повърхността на вируса, чрез които той разпознава входната си врата в клетката (рецепторът АСЕ2), „отваря“ я и навлиза в нея (т.е. инфектира я). Десет от тях попадат точно в участъка, с който „шипчето“ директно взаимодейства с клетката, каза за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките.
Тя обясни, че никой от останалите познати варианти на SARS-CoV-2 не притежава такъв богат коктейл от мутации. За сравнение, при варианта Делта се откриват само 10 мутации в S-белтъка. Но притеснението на специалистите не е продиктувано само от количеството на наблюдаваните генетични промени в В.1.1.529. В основата му стои предисторията на онези от тях, които са ни известни от други варианти на SARS-CoV-2 и знаем, че може да осигурят по-успешно предаване на вируса между хората и да отслабят защитното действие на имунния отговор, предизвикан от среща с предишни варианти на вируса или с използваните в момента ваксини.
Новините от Южна Африка станаха причина за спешно свикване на Техническата комисия за оценяване развитието на вируса към Световната здравна организация /СЗО/ на 26 ноември т.г., която след обсъждане на наличната към момента информация, обяви В.1.1.529 за вариант, „предизвикващ безпокойство“ и му даде за наименование гръцката буква Омикрон. Решението е взето въз основа на „предварителните доказателства, които предполагат повишен риск от повторно заразяване и пагубна промяна в епидемиологията на Ковид-19“.

Кой е вариантът Омикрон и какви изненади може да ни донесе?

Информацията, с която разполагаме към момента, е изключително оскъдна и не позволява категорични заключения. Тя определено е причина за повишено внимание, но в никакъв случай не бива да е повод за паника и драма. Някои от мутациите в Омикрон не се срещат при други варианти и са се появили буквално изневиделица. Тяхното значение предстои да бъде установено. От изясняване се нуждае и начинът, по който ще си взаимодейства цялото това многообразие от мутации. Цялостният прочит на биологичното поведение на вируса ще стане възможен след задълбочени проучвания в лабораторни условия, както и след анализ на срещите му с голям брой хора (в случай, че успее да се разпространи). И изисква време – седмици и по-скоро месеци, обясни вирусологът.
Проф. Александрова каза, че се предполага, че вариантът Омикрон е движещата сила на увеличаващия се брой на новите случаи на Ковид-19 в провинция Гаутенг, в Южна Африка, през последните дни. Към вчерашна дата потвърдени с генетичен анализ (секвениране на вирусния геном) са около 100 проби, преобладаващият дял (77) са в Южна Африка. Първият доказан случай в страната е при човек от Ботсвана, от когото пробата е взета на 9 ноември 2021 г. Увеличават се съобщенията за единични случаи, потвърдени в други държави, но всички те са установени при хора, завърнали се от чужбина – в Хонконг и Великобритания (в завърнали се от Южна Африка), Израел (след пътуване до Малави), Белгия (при завръщане от Египет през Турция). Италия и Германия също съобщиха за потвърдени случаи на Омикрон и с това списъкът на страните, до които вариантът вече е успял да достигне, едва ли се изчерпва. Не е ясно дали и кога Омикрон ще успее да детронира доминиращия в момента вариант Делта, коментира проф. Александрова.
Тя обясни, че някои от характерните за Омикрон мутации улесняват диагностицирането му, защото правят възможно предварително откриване на подозрителните проби с помощта на PCR – потвърждаването се осъществява със секвениране на целия геном на вируса.
Съобщено беше за по-значително засягане на млади хора, но това също изисква допълнителен анализ. Да не забравяме, че младите хора са социално най-активната част от населението, а процентът на ваксинирани сред тях е най-нисък, което улеснява разпространението на инфекцията, отбеляза вирусологът.
Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че Омикрон може да намали ефективността на наличните ваксини, както и да увеличи риска от повторно заразяване. Редица специалисти изразяват надежда, че е много вероятно наличните ваксини да продължат да ни предпазват от тежко боледуване, предизвикано от Омикрон, както го правят и за останалите варианти на вируса, каза проф. Александрова.
Тя обясни, че с помощта на проведени в лабораторни условия проучвания ще бъде установена способността на Омикрон да преодолява имунната защита, изградена вследствие на преболедуване или поставяне на ваксина. Резултатите се очакват в следващите няколко седмици.
Фирмите – производители на ваксини, изразиха готовност да действат съобразно развитието на ситуацията. При необходимост, Pfizer и BioNTech очакват да разработят и произведат специална ваксина срещу варианта Омикрон за приблизително 100 дена. От Moderna съобщиха, че при тях е в сила „всеобхватна стратегия за предвиждане на нови варианти на безпокойство“ от началото на 2021 г. Тя включва три нива на реакция, ако имунитетът, предизвикан от предлаганата от тях ваксина, намалее, обясни вирусологът.

Как е възникнал Омикрон?

Мутациите възникват при размножаването на SARS-Cov-2 в клетките – вирусите са миниатюрни, но високоефективни копирни машини, които произвеждат за 2-3 дни милиарди свои копия. В хода на този процес възникват грешки в генома на вируса – това е РНК молекулата, която, образно казано, съдържа 30 000 буквички (нуклеотиди). При копирането може да настъпи грешка (мутация) в някои от тези буквички. Обикновено SARS-CoV-2 се променя със скорост от две мутации на месец. Ето защо появата на толкова много и различни мутации в рамките на един и същи вариант кара учените да предположат, че голяма част от тях са резултат от хронична инфекция на неизвестен човек с някакъв имунен дефицит. Той може да се дължи на нелекувана ХИВ инфекция или на прилагане на имуносупресираща терапия. В края на 2020 г. подобна хипотеза беше изказана и по отношение на варианта Алфа. Отслабеният имунен отговор при хора с имунен дефицит прави възможно продължителното задържане на SARS-CoV-2 в организма им и превръща клетките им в своеобразни тренировъчни зали за вируса – имунната система не е в състояние да го изчисти и той се размножава, натрупвайки различни промени, позволяващи му да бяга от имунния отговор, обясни проф. Радостина Александрова.
Тя отбеляза, че появата на такъв потенциално опасен вариант на SARS-CoV-2 ни показва, че пандемията не е приключила и ни напомня за рисковете, произтичащи от неравномерните нива на ваксинация в световен мащаб. По-малко от 7 процента от хората в страните с ниски доходи са получили първата си ваксина срещу Ковид-19. В областите на юг от Сахара това се отнася за едва 4 процента от населението. Само 24 процента от жителите на Южна Африка са напълно ваксинирани.

Как да се предпазим?

Специалистите препоръчват поставянето на ваксина (включително на трета – усилваща доза) и спазването на познатите ни мерки за ограничаване на разпространението на вируса – правилно носене на маски, избягване на големи събирания, проветряване на помещенията, поддържане на добра лична и обществена хигиена, обобщи проф. Радостина Александрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *