Държавата връща до 1350 лева за три деца

До края на декември искаме данъчните облекчения чрез работодател

 

НОВИ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ РОДИТЕЛИТЕ ЗА СВОИТЕ ДЕЦА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТЕЗИ НА МАЛЧУГАНИ С УВРЕЖДАНИЯ, ИНФОРМИРАХА ОТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ НА НАП във Велико Търново.

Отстъпката е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице, включително едноличните търговци, трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв,уточняват още данъчните.

ЕДНО ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОБЛЕКЧЕНИЯТА Е ЛИЦАТА ДА НЯМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

One thought on “Държавата връща до 1350 лева за три деца

  • 02.12.2021 в 20:39
    Permalink

    Така сте озаглавили статията,че почти всяко семейство е с 3 деца, а сигурно нямат и 2-3% в областта ни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *