Поставят безплатни силанти на деца на възраст от 5 до 9 години във Велико Търново

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА СИЛАНИЗАЦИЯ НА ДЕТСКИ ЗЪБИ. Инициативата се провежда за 10-а поредна година и има за цел подобряването на оралното здраве на малчуганите. Дейностите, които се поемат от държавата, са насочени към протекция от кариеси на първите изникнали кътници на хлапетата чрез запечатване на зъба. По думите на координатора на програмата за региона д-р Цветосавка Тихова от „Дентален център 1“ – Велико Търново, манипулациите обхващат орални зони, които трудно могат да бъдат почистени чрез обикновеното миене за зъбите от страна на малчуганите. Именно в тези участъци остават хранителни частици, които впоследствие увреждат емайла.

„Процедурата по силанизация е напълно безболезнена и представлява почистване на зъба, поставяне на гел, измиване, подсушаване и добавяне на течния силант, който се втвърдява под действието на светлина. Не се използва машина, която да стресира детето. Дейността продължава около 10 – 15 минути и се прави при две посещения, защото децата се уморяват да държат дълго време устата отворена“, поясни д-р Тихова.

Стоматоложката уточни, че за манипулацията родителите следва единствено да попълнят декларация за съгласие. Тя изтъкна, че резултатът от програмата показва намаление на детските кариеси с 60 процента.

„В минали години организирахме групови посещения на деца от детски градини и това значително облекчаваше родителите. Сега, за съжаление, заради пандемията няма как да повторим практиката“, каза д-р Тихова.

Специалистката обясни, че половин година след поставянето на силантите следва да се направи контролен преглед.

Освен във Велико Търново манипулации за безплатна протекция на първите детски кътници се прави и в Елена и Стражица.

Крайният срок на програмата е 15 декември.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *