Общество

Правят нова бърза връзка с АМ „Хемус“ и магистралния път от Русе

Община Горна Оряховица започна подготовка за изграждането на северен обходен път. Той ще свързва Горна Оряховица и Източната индустриална зона с трасетата на АМ „Хемус” и магистралния път Русе – Велико Търново. Първият етап от работата по новия път е проектиране и изготвяне на парцеларен план. Пусната е обществена поръчка с две обособени позиции.

Първата е именно за изготвяне на плана, който служи за урегулиране на собствеността и доказване на необходимостта от одържавяване на терените, нужни за изграждане на обекта.

Втората поръчка е за идеен проект за нови участъци на отсечката. Общата стойност на поръчката е 47 916 лева без ДДС. Средствата се осигуряват от общинския бюджет.

Това е първата подготвителна стъпка, след която ще се търси и финансиране от външни източници. По предварителни оценки северният обходен път трябва да бъде с габарит – Г -10,5 с преобладаващо товарно движение. Планират се две ленти с допълнителна трета в някои участъци. Началото на пътя е при пътен възел Честово.

Цялото трасе на северния обходен път по предварителни оценки е около 12 километра. Един от големите му плюсове е, че ще изведе товарния трафик от Първомайци и Поликраище.

Процедурата по ЗОП за началното проектиране започна в началото на месеца, а офертите ще се отворят на 30 ноември.

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *