У нас

Предлагат облекчения за фирмите по БУЛСТАТ

Промените трябва да влязат в сила от 4 януари догодина

Правителството предлага облекчения за фирмите с промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, качени за обществено обсъждане.

Те предвиждат да отпадне таксата за вписване на промени в обстоятелствата за издаване на нова карта за идентификация на регистрираните лица в регистър БУЛСТАТ.

С тях се отменя и необходимостта от събиране на такси и за издаване на оригинал, копие или дубликат на карта за идентификация.

Поради публичността на регистър БУЛСАТ отпада и необходимостта от заплащане на такса за предоставяне на справки по електронен път от информационната система на регистъра, обясняват вносителите от Министерски съвет.

Те допълват, че промените се налагат с оглед привеждането в съответствие с промените в Закона за регистър БУЛСТАТ, отнасящи се до отпадане на  изискване за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица, тъй като информацията за тях е публична и безплатно достъпна, чрез интернет страницата на регистъра, както и отпадане на издаването на карта за удостоверяване на кода на субектите на регистър БУЛСТАТ и замяната ѝ с удостоверение за последно вписани обстоятелства.

Приемането на измененията в Тарифата ще доведе до намаляване на  административната и финансовата тежест върху субектите на специален регистър БУЛСТАТ. Промените ще влязат в сила от 4 януари 2022 г.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *