В Горна Оряховица няма да пипат данъците, но ще свиват разходите, във В. Търново искат 30% скок

Въпреки резкия скок на електроенергията и повишаване на инфлацията, които се отразяват на общинския бюджет, Община Горна Оряховица няма да вдига местните данъци и такси за следващата година. Това се прави, за да не се натоварват допълнително фирмите и битовите потребители, които и без това вече изпитват големи трудности от вдигането на цените на всичко.

Добрата новина за горнооряховчани идва само седмица след като в съседно В. Търново започна разглеждането на предложение за скок с 30% на такса смет. Предколедно увеличението ще се дискутира на заседание на Общинския съвет.

За сметка на това Общината ще закърпва бюджета си с намаляване на разходите и търсенето на пътища за неговото оптимизиране.

Според кмета инж. Добромир Добрев в период на криза е безсмислено Общината да увеличава местните данъци и такси, защото всички хора и фирми са притеснени. От което най-много да не може да се събере и това, което сега получава. А увеличение, което да компенсира реално скочилите разходи, Общинската администрация не може да си позволи. Затова се предвижда да се сформират групи в Общинския съвет и Общината, които да търсят начини за намаляване на разходите. Една от първите икономии, които се планират, е да няма общоградско посрещане на Нова година например. Залага се и на повишаване на събираемостта. Предприетите мерки срещу нередовните платци през последните няколко години дават ефект. Вероятно е да се стигне и до редуцирането на уличното осветление, тъй като големият проблем за Горнооряховската община, подобно на всички други в началото на следващата година, ще са енергийните разходи. Досега Община Горна Оряховица плаща 600 000 лева за ток годишно. Големият разход в това перо е уличното осветление, по-малко е енергийното потребление на отделните общински звена. По вече изтеклия договор с търговеца на „Енерго Про“ Общината плащаше ток по 97 лева за мегаватчас. Все още нов договор няма, защото процедурата за избор на доставчик бе прекратена, след като кандидатите поискаха близо 400 лева за мегаватчас. Предстои Общината да мине на доставчик от последна инстанция и да плаща около и дори над 300 лева за мегаватчас. Дори и да паднат цените и се стабилизират около 200 лева на мегаватчас, както прогнозират експерти, плащането от страна на Общината ще е двойно спрямо досегашното. Така че отсега Общината трябва да избира как да компенсира скока от 600 хиляди на 1,2 милиона лева за ток.

Такса смет в Горнооряховската община беше вдигната през 2020 г. и тя е най-големият общински налог. Според ставките, които ще останат същите и през 2022 г., юридическите лица плащат 7,8 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка или отчетната стойност на имота. За физически лица от градовете Горна Оряховица и Долна Оряховица промилът е 5,2. За Драганово, Поликраище, Първомайци, Писарево и Върбица – 5,6. За Правда, Янтра и Крушето – 6,1, а за Стрелец, Паисий, Горски Горен и Горски Долен Тръмбеш – 6,6 промила. За училища в Горна Оряховица промилът е 3,6, а за учебни заведения извън общинския център – 1,6. За детските градини и читалищата е съответно 1,5 и 0,3 промила. За МБАЛ, ДКЦ и Приюта за бездомни е 1,5 на хиляда. Религиозните храмове са освободени от такса смет. Приходите могат да се ползват само за дейностите по почистване, сметосъбиране и депониране на отпадъците.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *