Педагогическият съвет на СПГ по икономика единодушно реши училището да носи името на д-р Петър Аладжов

Педагогическият съвет на Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново единодушно прие училището да носи името на д-р Петър Аладжов. Предложението беше внесено преди около месец от президента на Ротари клуб – Велико Търново, Венелин Иванов. На директорката на гимназията Виолета Йосифова беше връчено в писмен вид основанието за инициативата, както и подписка от знакови личности и видни общественици от старата столица, които я подкрепят.

Петър Аладжов като абитуриент в търновската гимназия.

В заседанието на съвета във вторник, което се проведе смесено – онлайн и присъствено, освен представителите на РКВТ се включи и видният историк и общественик проф. Пламен Павлов. Той припомни някои от основните заслуги на великотърновеца Петър Аладжов – блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговска компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново. Д-р Петър Аладжов е пример за възрожденски плам в делата си и в същото време за модерност и напредничава мисъл, подчерта проф. Павлов.

Венелин Иванов припомни, че д-р Петър Аладжов е възпитаник на един от първите випуски на гимназията. Неговият работохолизъм и новаторство го издигат шеметно в кариерата му на банкер и икономист на международно ниво.

През 1938 година д-р Петър Аладжов става и един от основателите на Ротари клуб – Велико Търново, който е един от първите в страната.

Ротарианците и проф. Павлов припомниха и факта, че като върховен комисар на военновременното стопанство по време на Втората световна война, през 1943 г. Петър Аладжов е човекът, благодарение на когото в България няма нито един случай на гладна смърт.

Той е един от щедрите дарители във Велико Търново, а дъщеря му Теофана фон Заксен от години организира хуманитарни акции в помощ на България и региона. През 2002 г. на д-р Аладжов е присъдено званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

В поодписката, подкрепяща идеята на ротарианците, се включиха кметът Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, изтъкнати преподаватели от ВТУ, директорите на водещи културни институции, икономисти, лекари, юристи, бизнесмени, архитекти, финансисти и др.

Във вторник пред преподавателите и ръководството на гимназията Станислав Стоянов от Ротари клуб подчерта, че новите табели, бланки и реквизити на училището ще бъдат изработени безвъзмездно.

Педагозите от Старопрестолната гимназия по икономика в своите изказвания по време на заседанието изказаха своето задоволство, че престижното училище ще носи името на такава видна личност. Те отбелязаха факта, че един ученик на гимназията, какъвто е Венелин Иванов, предлага друг бивш възпитаник – Петър Аладжов, да стане неин патрон и това е признак на приемственост и признание към делата на предците ни.

В личен разговор с ръководството на училището своята радост от предложението е изразила преди няколко дена и Теофана фон Заксен, която е уверила, че ще се включва в бъдещи съвместни проекти за неговото развитие.

Предстои предложението да бъде внесено в Министерството на образованието и след преминаване на административните процедури гимназията официално да бъде именувана на д-р Аладжов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *