Почивни бази призраци вместо туристи във Вонеща вода

Ниската температура на минералната вода пречи на развитието на спа курорта

 

Недостроени и изоставени масивни сгради загрозяват вида на китното село Вонеща вода, което е със статут на курорт, и само напомнят за напъните то да стане утвърден балнеоложки център. Красивата природа, лечебната минерална вода, умереният климат и близостта до главен път, водещ към Южна България, са отлични предпоставки за това, но Вонеща вода така и не можа да се възползва. Старата слава на курортното селище от времето на социализма, когато са функционирали 13 станции, вече е в историята, макар че в зората на демокрацията редица институции са започнали да строят почивни бази. Дори Тодор Живков избира за първата си резиденция именно Вонеща вода. Първоначално сградата е строена за пионерски лагер, но Тато толкова я харесва, както и селището, че решава да я ползва за себе си. Сред редица препродажби последният й собственик е бургаската фирма „Златен бряг“, която през лятото има намерение да я пусне в експлоатация. В момента се извършва реновиране и обновяване.

Дали е въпрос на лош късмет, който преследва курорта оттогава, но парите и ентусиазмът на инвеститорите бързо секват и сградите, вдигнати до покрив, така и не са пуснати в експлоатация. Пусти и рушащи се още от 90-те години са станциите на БДЖ, на БЧК, ТПК „Царевец“, на бившето СМК, купена от „ВиК Йовковци“, на бившето ЗЗУ, което е на фаза груб строеж, на „Профилактика и рехабилитация“ – Габрово. Част от тези сгради са закупени през 2019 г. от американска компания, но каква ще е тяхната съдба, продължава да е неясно.

Сега функциониращи са само комплекс „Релакс кооп“, хотел „Димина“, който закупува преди години станцията на „Пътни строежи“ и базата на бившия завод „Червена звезда“ – сега почивна станция „Велиста“. Но в епидемичната обстановка и те едва се крепят тази година. Къщите за гости, доколкото са останали, са пълни само през лятото.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ, КОЙТО СПОХОЖДА ВОНЕЩА ВОДА, СПОРЕД КМЕТА ЯНКО ПЪРВАНОВ СЕ СЛУЧВА ПРЕЗ 2007 – 2009 Г., КОГАТО СЕ ПРАВИ ПРОХОДЪТ НА РЕПУБЛИКАТА. Още по време на ремонта голяма част от работещите станции затварят и така и не ги отварят отново. Икономическата криза допълнително утежнява нещата.

„Вонеща вода не може да се мери с южните курорти Велинград, Сапарева баня, Павел баня и Хисаря, защото минералната ни вода, за разлика от техните, е студена. Излиза 12 – 13 градуса целогодишно и е трудна за обработване и поддръжка. Изискват се големи разходи за затопляне, защото, за да се ползва за балнеолечение, трябва да се загрява до 40 градуса“, е обяснението на Янко Първанов. Иначе минералната вода във Вонеща вода с отличните си лечебни свойства превъзхожда тези на водите в световноизвестни балнеокурорти в швейцарските Алпи и Франция, макар да има близък химически състав. Тя се използва както за бани, така и за пиене и лекува болести по дихателната система, дегенеративни и ставни заболявания, кожни болести, такива по периферната нервна система и редица други.

ДО 2018 Г. ИМАШЕ ПРОБЛЕМ С ОТВОДНИТЕЛНИЯ КАНАЛ НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА ОТ ИЗВОРА, КОЙТО Е ПО ПОРЕЧИЕТО НА РЕКАТА В НАЧАЛОТО НА СЕЛОТО. При всеки дъжд речната вода на принципа на скачените съдове се връщаше в извора и той не можеше да се използва от населението. Тогава Община Велико Търново отпусна 12 хиляди по програма „Местни инициативи“ за изграждането на нов канал. Всъщност подменени са 100 метра от старите канализационни тръби с пластмасови и са изградени шахти за отводняване на минералния извор. Наскоро Вонеща вода и Общината се отказаха от минералния извор и имат намерение да го върнат на държавата, защото така и не се намери инвеститор. Това още не е факт по единствената причина, че процедурите са бавни, докато се предаде на „Басейнова дирекция“. Въпреки това изворът продължава да се поддържа от кметството.

Докъм 2005 – 2007 г. минералната вода на Вонеща вода беше бутилирана от „Лесопласт” ООД, което пусна на пазара марката „Евина”. Фирмата направи сондаж и помпена станция, но след като се отказа и затвори цеха, сондажът се запечата и оттогава никой за нищо не използва базата.

Дори и в най-добрите си години селото не е надхвърляло 400 души население, но сега жителите в селото са около 150 по постоянен адрес. Като се прибавят и тези, които населяват вилната зона, реално във Вонеща вода живеят 200 души. Кръчмите са затворени, защото много малко от живущите са ваксинирани, за да могат да ги посещават. Работи само един хранителен магазин.

Вече 30 години се строи и църквата, изцяло с дарения, като от митрополията не е постъпил нито лев. През миналата година местен жител дарява 50 хиляди лева, с които са направени двете кубета, поставени са кръстовете, прави се вертикалната планировка. С дарения е закупена камбана, направена е елинсталация. За да приема богомолци и миряни обаче, трябват още много средства, защото църквата не е измазана отвън, не е стенописвана, няма и иконостас.

Добрата новина за селото е асфалтираният през септември 7-километров участък от републиканския път Вонеща вода – Трявна. Бъдеще за курорта има според кмета Янко Първанов. Дано не се окаже само местен патриотизъм и добри пожелания.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Почивни бази призраци вместо туристи във Вонеща вода

  • 30.11.2021 в 13:49
    Permalink

    Този проблем трябва да се реши от новият министър на туризма. Такава даденост да имаме и да не се използва е престъпно, ако се пусне в експлоатация всичко ще се възвърнат парите бързо, защото хората разбраха, че по добре да инвестират в здравето си отколкото в нещо друго. Много хора пътуват в чужбина за да идат на такива места, а нашите пропадат. Както казват чужденците, които идват в България имате всичко ама не го виждате. И са прави. Тези места трябва да ги стопанисва държавата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *