Предлагат увеличаване на минималната работна заплата, детските и майчинските надбавки

Като служебно правителство имаме за цел да държим бюджета под контрол и да осигурим приемственост за бъдещето редовно правителство. Направихме всички усилия и то успешно да осигурим бюджетна рамка, която да предложим на парламента. Това заяви министърът на финансите Валери Белчев на брифинг в Министерския съвет.

Не са предвиждани структурни промени, орязване на кадри и персонал или други реформи в проектобюджета, увери той.

Служебното правителство предлага в следващата бюджетна рамка социална защита за населението, предвид факта, че въпреки кризите, пандемията и цените на електроенергията, икономиката не е пострадала чак толкова много. По думите му, инфлацията се е засилила действително, но все е още е в допустими рамки.

Над 750 хиляди души в страната са на минимална работна заплата. „Смятаме, че са крайно недостатъчни, затова предлагаме увеличение от 650 лева на 710 лева да стане минималната работна заплата. Предвижда се и увеличение на детските надбавки, както и прагът на право на получаване. Всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20% – от 40 лева на 50 лева за едно и от 90 на 110 за две деца. Това ще засегне 120 хиляди деца в България“, посочи той.

Служебното правителство предлага и чувствително увеличаване и майчинските надбавки – от 380 лева на 650 лева.

По отношение на пенсиите, Белчев посочи, че дори след отпадането на добавките към тях, тази абсолютна стойност за доходите на пенсионерите, която е сега, да бъде запазена. „Това би означавало едно средно увеличение от 84 лева средно на човек“, уточни финансовият министър.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *