С 30% по-малка такса смет за великотърновци, ако предадат годишно над 150 кг разделно събрани отпадъци

Усилена подготовка кипи по терена на площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново. Тя се намира на комуникативно място, точно до пътя срещу сградата на „Битова електроника“ в кв. „Чолаковци“ и в близост до въжения мост. Около асфалтираната площадка екипът на в. „Борба“ видя работници, които изрязваха дървета и храсти около нея. Теренът е общински, а дейността по приемане на разделно събраните отпадъци от опаковки от великотърновци трябва да започне през декември или най-късно в началото на 2022 г.

На тази площадка всеки жител на старата столица ще може да предава отпадъци от пластмаса, хартия, дори биоразградими материали от градините, строителни и едрогабаритни отпадъци от домовете. За тях няма да получава пари в брой, но ще ползва данъчни облекчения. При достигане на количество над 150 кг за година Община Велико Търново ще приспадне 30% от такса смет на данъчно задълженото лице. Предвижда се всяко домакинство, което събира разделно, да бъде снабдено с магнитна карта, на която да се отразява с натрупване предаденото количество отпадък през годината.

Инициативата е съвместна между Община Велико Търново и фирма „Екопартнерс“, която ще инвестира в самата площадка. Тя е особено полезна за старата столица, защото общината няма как да разполага все повече и повече контейнери за екоотпадъци, които се увеличават с всяка година. Целта е гражданите да бъдат насърчени да събират разделно и да се повиши екологичната им култура. Функционирането на площадката обаче не значи премахване на тези контейнери, коментира началничката на отдел „Околна среда“ Зорница Кънчева. В момента в града са разположени такива контейнери на около 130 точки в града.

Предложението за данъчните облекчения на гражданите, които събират разделно отпадъци, ще бъде гласувано на декемврийската сесия на местния парламент. Тогава трябва да се реши и ще има ли драстично вдигане на такса смет за селищата от Великотърновската община. Поне администрацията вече обяви намерението си повишението да е с 31%.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

4 thoughts on “С 30% по-малка такса смет за великотърновци, ако предадат годишно над 150 кг разделно събрани отпадъци

 • 01.12.2021 в 10:43
  Permalink

  Много умно измислено! За голям апартамент в центъра таксата смет е 100-тина лева, 30% отстъпка са 30 лв., че то само бензина ще е повече да ходиш да го караш тоя боклук до площадката в Чолаковци!

  Отговор
 • 01.12.2021 в 14:00
  Permalink

  Това някаква шега ли е? Всеки ден или през ден изхвърляме по една средно-голяма торба с пластмаса в контейнера срещу нашата кооперация. Тежи сигурно 200 грама. За да стигна 1 кг. трябва да събера между 5 и 10 такива. Трябва и да ги съхранявам някъде, докато станат кило. После с подобно „количество“, което определено ще напълни багажника, да отида от центъра до Чолаковци 150 пъти. Няма логика… Подобно безсмислица (че и с карта…) може да измисли само някой, който никога не е събирал и изхвърлял разделно.

  Отговор
 • 02.12.2021 в 6:58
  Permalink

  през годините редовно събирах хартиените отпадъци и ги предавах за вторични суровини , ВъПреки смехотворно нискатА ИЗКУПНА Цена. оТКАКТО СТАНА 4 СТ. ЗА КИЛОГРАМ , ЧЕ И ДАНЪК НА ТАЯ МИЗЕРНА СУМА ,ВСИЧКО ОТИВА ЗА ПЕЧКАТА НА СЕЛО. ТИЯ ТАРИКАТИ ПЪРВО ДА ПОСТРОЯТ ЗАВОДИ ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛАСТМАСА и тогавА ДА се правят на загрижеНИ зА оКОЛНАТА СРЕДА.

  Отговор
 • 03.12.2021 в 16:20
  Permalink

  Отстъпка 30% и 31% вдигане на данъка 😉

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *