Велико Търново отесня, селските къщи са хит на пазара на имоти

Средните им цени се изравняват със стойността на най-хубавите апартаменти в областния град

Селските къщи около Велико Търново са хит на пазара на недвижими имоти. Средната цена този вид жилища по време на пандемията се е изравнила със стойността на едностаен или двустаен апартамент в областния град. Това споделят брокери. Те допълват, че през последните години расте и интересът към селския туризъм. С ограниченията, които налага Covid кризата, се увеличава заетостта на обектите, и то почти целогодишно. При офертите за отдаване на ваканционни имоти под наем търсенето надвишава предлагането около четири пъти, като ръстът на пазара е най-големият, откакто съществува селски туризъм у нас. Най-отчетлив е интересът към селския туризъм по празниците и през лятото. Дори има случаи, при които клиенти запазват цели къщи за гости за месеци напред.

„Наблюдава се и друга интересна тенденция на пазара. След избухването на пандемията много наши емигранти решиха да се върнат на село, тъй като търсят нов стил на живот. Високоскоростният интернет в селата позволява дистанционна работа. Оказва се, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва добри пари и да живее в много по-спокойна обстановка и изключително чиста среда”, коментират търговци на имоти.

Брокерите са категорични, че практиката на преселване към селата на хора в пенсионна възраст е променена. Към малките населени места вече се отправят предимно хора в активна възраст, основно в диапазона 25 – 45 години. Търговците са убедени, че това не е временно явление, а естествен процес, в който българските села ще бъдат заселени от нов тип хора и това не са новодомци, които се занимават със земеделие, а хора, които искат да променят начина си на живот. В села, които се намират до 20 км от Велико Търново, цената за кв. м на имотите е средно около 600 евро. За къщи на разстояние до 50 км стойността варира около 450 евро.

„Тази година ще завърши с ръст от около 30% на продажбите на селски къщи“, изчисляват брокерите. По думите им купувачите търсят предимно имоти в близки до града села, с добра инфраструктура и качествен интернет, за да може да работят дистанционно. Все повече купувачи искат имот с голям двор, с поне две спални, както и вътрешни баня и тоалетна. Предпочитат места, готови за живеене, а не такива, в които тепърва да инвестират средства и време за генерални ремонти.

„Профилът на купувачите също се променя. Докато в предишни години инвестициите бяха основно от чужденци, сега това са хора от големите градове, семейни и с професии, които им позволяват да работят от всяка точка на страната“, подчертават търговците на недвижимости.

Веселина АНГЕЛОВА

4 thoughts on “Велико Търново отесня, селските къщи са хит на пазара на имоти

 • 01.12.2021 в 21:15
  Permalink

  Причината за високите цени са брокерите,както на имотите в градът така и на село ! Мотото им е,колкото по-скъпо,толкова по висока комисионна. Паразитите нямат наяждане….

  Отговор
  • 03.12.2021 в 1:18
   Permalink

   Браво!!!Така е!!!Съгласен съм на 1000%!!!Брокерите в България са виновни……

   Отговор
 • 02.12.2021 в 23:08
  Permalink

  Брокерите са помяри, те надуха балона с помощта на кредиторите банки!

  Отговор
 • 03.12.2021 в 1:23
  Permalink

  Да!!!Така е!! Съгласен съм на 1000%!!Брокерите в цяла България са виновни!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *