Водещи новиниОбщество

Хиляди скочиха срещу отварянето на кариера за варовик край Самоводене

Районът изобилства от ценни растения и животни и през него текат извори

ЖИТЕЛИТЕ НА САМОВОДЕНЕ СЕ ОПЪЛЧИХА СРЕЩУ ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ НА ФИРМАТА „СТРОМАТ 08“ ЕООД ОТ ТЪРГОВИЩЕ, която пожела да изгради кариера за добив на варовик и инертни материали в местност, намираща се на по-малко от 1400 метра от регулацията на селото. Хората са категорични, че ако се ход на извличането на подземни природни богатства, ще се сложи край на екологичния начин на живот в малкото населено място. Те са готови да бранят околната среда с всички възможни начини, като дори заявяват намерение да блокират важни пътни артерии около Велико Търново.

1527 души са се включили в подписка срещу искането за 35-годишна концесия на кариерата, като сред тях са и представители на селата Беляковец и Първомайци. По думите на Ралица Първанова, която е член на Инициативния комитет „Не на кариери край Самоводене“, евентуално реализиране на инвестиционното предложение ще засегне негативно огромен брой хора, животни, растителност, околна среда и други природни дадености. Тя припомня, че участъкът е част от „Натура 2000“.

„Предстои да внесем подписката и становища на специалисти, сред които сеизмолог и агроном, изразяващи експертно мнение за вредата от дейността на кариерата. Околната среда ще бъде съсипана, вятърът ще разнесе праховите частици от Самоводене и в Беляковец и Първомайци. През селото ще минават тежкотоварни автомобили, трусовете ще са ежедневие, няма нищо положително за местното население от добивните дейности“, категорична е тя.

Председателят на земеделската кооперация „Сила 95“ в Самоводене Валентин Мицканов пък е убеден, че кариерата ще повлияе негативно и на агродейностите в селото.

„Споменът за кариерите е още жив при нас, тъй като е имало три други кариери, които са работили известно време, след което жителите на селото са протестирали и са спрени. Причините са строшени стъкла, напукани къщи, съборени комини. Има и две жертви от едната кариера“, коментира той.

От Инициативния комитет сезират за проблема кмета на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов, председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, РЗИ, Басейнова дирекция –Плевен, омбудсмана, президента, министрите на енергетиката и околната среда.

„С инвеститора имаше само една среща, на която присъстваха председателят на Инициативния комитет и кметът на Самоводене. Инвеститорът е излязъл с тезата, че ще взривят тихо, а това е недопустимо. Да не пропускаме, че е използвал вратичка в закона преди обнародването му за дейности в защитени зони“, сподели Първанова.

Тя допълни, че районът е карстов и в него се намират както изворът на река Раковец, така и водоизточниците на селото. Изтъкна потенциалната опасност от пресъхване и замърсяване на водоема при планираните взривове.

Инвестиционното предложение все още не е получило становище от екоинспекцията. В него е описано, че при одобрение от ведомството находището ще се експлоатира целогодишно, като режимът на работа ще бъде 8 часа на ден при петдневна работна седмица. Добивните дейности ще се осъществяват с пробивно-взривни работи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *