Как да се успокоим, когато сме ядосани или нервни?

Всеки човек понякога изпада в нервни състояния или се ядосва за нещо. Това е време, в което можем да кажем нещо, за което после да съжаляваме или да направим постъпка, която не бихме извършили на трезва преценка. И като споменаваме трезва – много хора разчитат на алкохола да бъде нещото, което да успокои техните емоции. За жалост това е като да гасиш огън с бензин. Пиенето може само да влоши вашата преценка на ситуацията и да предприемете още по-необмислени действия. Вижте какво можете да направите, за да се успокоите, когато сте ядосани:

Останете сами и дишайте дълбоко

Първата ни реакция когато избухнем е да започнем да обиждаме или да псуваме. Особено ако нещото, на което сме ядосани (или човекът, който ни е вдигнал нервите) са пред нас. Напуснете помещението, останете сами и поемете дълбоко въздух. Това ще уталожи поне малко емоциите, които имате и ще спести тази първа избухваща реакция, която придружава негативната емоция.

Премислете ситуацията Много от хората, които се ядосват на нещо често реагират пресилено или прибързано. Разбира се, има случаи, в които техните реакции са напълно оправдани, но е добре да помислите добре дали наистина проблемът е чак толкова голям, колкото вие го виждате. Опитайте се да погледнете нещата отстрани преди да продължите със своя яд.

Помислете дали си струва

Дори да сте ядосани с право, помислете дали една негативна реакция си струва. Например, имате ситуация на пътя и някой ви засича. Да, неприятно е, но сте добре, карали сте внимателно и едва ли някога през живота си ще видите този човек. Нима има смисъл да го псувате, обиждате и да натискате клаксона до забрава? Това само ще разпали яда ви и може да предизвика ответна реакция, която да ескалира нещата дори до саморазправа. Има моменти, в които трябва да реагирате и такива, които трябва да подминете. Преценете добре в какъв се намирате в дадената ситуация.  Не пазете гнева в себе си Много хора потискат гнева в себе си и след това той избива в друга ситуация. Може да сте ядосани в работа, да не кажете нищо и след това да се развикате на децата си. А това не е добре. Споделете с приятели, с любим човек. Дори говорете с кучето си ако трябва. Изкарайте негативните чувства от себе си. Може да идете на фитнес, да бягате, да удряте по боксова круша – няма значение. Направете всичко, за да изкарате тази лоша негативна емоция. Иначе ще бъдете като чайник на горещ котлон с тапа – все някога тя ще избие и парата ще излезе. И често това ще бъде в грешния момент, на грешното място.

Източник: Струма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *