Как ще се развива събитийният туризъм, обсъдиха на кръгла маса във ВТУ

Кръгла маса на тема „Тенденции в събитийния туризъм и образованието“ се състоя във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието се провежда ежегодно и е част от плановия научен календар на катедра „Туризъм“ при Стопански факултет. Тази година то се проведе изцяло в онлайн среда и бе посетено от над 60 участници.

Приветствие от името на ректорското ръководство поднесе заместник-ректорът по учебната дейност на ВТУ доц. д-р Димитър Симеонов. „Изказвам задоволството си от видимия интерес към специалност „Туризъм“ още на първи етап от записването на нови студенти – по време на акцията на Великотърновски университет „Рано рани“, стартирала на 1 декември“, обобщи той.

Ралица Иванова, собственик на платформа, представяща места за събития в България, презентира най-новата инициатива, в която основен партньор е катедра „Туризъм“ – съставянето на специализирано издание за събитиен туризъм. Негова цел е да бъде представена изследователска информация за възможностите за практикуване на събитиен туризъм в отделните райони на България.

Втората част на кръглата маса премина като дискусионен панел с насочено внимание към събитията и събитийните календари на общините предимно в туристически район Стара планина. Участие взеха шест общини, някои от тях представени и от местните туристически информационни центрове. Обсъдиха се въпроси, касаещи критериите, според които се прави подбора на събитията в тези календари; трудностите, които организаторите срещат, и начините за тяхното преодоляване. Всеки от представителите сподели знаковите, имиджови за дестинациите събития с ежегоден характер, както и бъдещи планове за нови такива.

В рамките на онлайн проявата бе представена и най-новата магистърска програма на специалността „Туризъм. Събитиен туризъм“, където вече се обучават първите студенти. Кръглата маса продължи два часа и освен на платформата MS Teams бе излъчвана и на живо във Фейсбук страницата на катедра „Туризъм“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.