Нараства интересът към трета, бустерна доза от ваксините срещу коронавирус във Великотърновско

НАБЛЮДАВА СЕ РЪСТ В ПРИЛАГАНЕТО НА ТРЕТА, БУСТЕРНА ДОЗА ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 В ОБЛАСТТА. Подсилваща игла са получили общо 2684 души, повечето от които работят на първа линия в борбата с пандемията. По данни на Регионалната здравна инспекция за денонощие във Великотърновско са сложени общо 531 дози, от които 202 бустерни. Най-предпочитаният защитен препарат остава този на Pfizer-Biontech.

На трета игла имат право тези, при които втората доза е била поставена 9 месеца по-рано. Счита се, че след този период изградените антитела намаляват и човек е изложен на риск от разболяване. Реваксинацията повишава ефективността на защитните субстанция до над 91 процента.

Подсилваща доза може да бъде инжектирана във всеки един от разкритите имунизационни пунктове и при личните лекари.

МЕЖДУВРЕМЕННО ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ОБЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪРВИ НАДОЛУ. Инфектираните на 14-дневна база са 339,55 на 100 000 души население, което дава надежда, че скоро регионът ще излезе от червената зона.

Налице е отлив на пациенти с Covid-19 в болниците. В местните лечебни заведения са настанени 174 души, а на домашна терапия са 806.

Жертвите на заразата до момента са 1259.

Здравните власти продължават да извършват проверки в обектите с обществено предназначение в региона, като за периода 22 – 28 ноември са направили 500 инспекции. За нарушение на ограниченията са издадени 38 протокола за предупреждения и предписания. Няма глобени и затворени обекти.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Нараства интересът към трета, бустерна доза от ваксините срещу коронавирус във Великотърновско

  • 06.12.2021 в 19:25
    Permalink

    Не само нараства интереса,счупиха си краката хората от бягане до медицинските центрове , бързат за ваксина !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *