Уникална 3D картина изпраща бебетата, родени в АГ отделението в Горна Оряховица

Творбата е дело на три художнички от Велико Търново, които планират да създават красота в родни болници

РИТУАЛНАТА ЗАЛА ЗА ИЗПИСВАНЕ НА БЕБЕТА, ДОШЛИ НА БЯЛ СВЯТ В РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“, ПРИДОБИ ВЪЛШЕБЕН ОБЛИК с помощта на три великотърновски художнички. Евгения Лефтерова, Невена Лефтерова и Нина Ковачева създадоха уникална 3D творба върху една от стените на помещението, на които родителите могат да запечатат в снимки щастливия момент от поемането в ръце на своите наследници и началото на новия живот. Картината представлява изображение на отворени врати, през които преминават два щъркела. Произведението им е на финалната права и в момента по него се извършват довършителни работи. Очаква се следващата седмица то да бъде официално открито и представено.

Художничките се вдъхновили да създадат своята творба по време на пандемията. Идеята им била да създадат красота и вдъхновение там, където се ражда новият живот. С помощта на спонсори са закупени необходимите бои и материали, нужни за реализиране на хрумването им. Трите дами кръстили произведението си „Пътят на новата душа”.

Началникът на АГ отделението д-р Михаил Милатович остава запленен от проекта на художничките.

„Очарован съм. Това изключително красив и благороден жест, който ще създава настроение и емоция дълги години в екипа и родителите“, твърди той.

„ТОВА НЕ Е ПЪРВАТА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ, НО ОПРЕДЕЛЕНО Е НАЙ-КРАСИВАТА. Реализирането й показва, че думи като социална ангажираност и отговорност все още са изпълнени със смисъл. Тази каузи са доказателство, че ние не сме просто група хора, а общество“, коментира управителят на общинската болница д-р Иван Иванов.

Освен с красив стенопис ритуалната зала за изписване съвсем скоро ще се сдобие с нови мебели и подова настилка. Придобивките са закупени със средства, дарени от майки, родили своите деца в отделението.

Художничките планират да продължат да създават красота и в други болници у нас, като приоритет за тях ще са отделенията по педиатрия и акушерство и гинекология.

Над 200 бебета са родени в горнооряховската болница от началото на 2021 г. до момента. Жените, станали майки в структурата, са от железничарския град, Стражица, Лясковец, Велико Търново, Елена, Златарица, Полски Тръмбеш и Павликени. Всички пациентки постъпват в звеното след бърз антигенен тест за Covid-19

В отделението работят 9 специалисти и 13 акушерки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *