Високо ниво на антитела при преболедували от Ковид-19 се запазва до осем месеца

Високо ниво на антитела срещу новия коронавирус, необходимо за предпазване от инфекцията, се запазва до осем месеца при пребоделувалите без усложнения и хоспитализация, предаде ТАСС, като цитира австрийско проучване.
Изследването е на специалисти от Медицинския университет и Университетската клиника в Грац.
В проучването участват 326 доброволци, чиито резултати се съхраняват в Банката за биоматериали в Медицинския университет в австрийския град. Наличието на новия коронавирус при участниците е доказано чрез ПСР тест. Доброволците не са преболедували инфекцията тежко и не са били настанени в болница.
Те са предоставили на учените данни за протичането на болестта, наличието на съпътстващи заболявания и начина си на живот. Пет пъти са им направени кръвни изследвания и им е взет секрет от носа. Тези изследвания дават на специалистите важна информация за имунния отговор на организма към новия коронавирус.
Изследователите измерват нивото на антителата в кръвта на преболедувалите в дванадесет месеца след оздравяването.
Първите резултати показват, че се образуват значителен брой антитела и количеството им не се променя около осем месеца. Нивото им е по-високо при преболедувалите с температура, кашлица, задух, загуба на вкус и мирис, както и при наличието на съпътстващи заболявания.
Това е „интересно наблюдение… Хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, щитовидната жлеза, нервната система или високо кръвно налягане имат по-високи нива на антитела, за разлика от участниците без съпътстващи болести,“ казва Киара Банфи от Медицинския университет в Грац.
Според получените данни симптомите на Ковид-19 могат да продължат доста дълго време – при 66,9% от доброволците те остават до 38 дни след заразяването. Най-често това са умора (41,1% от участниците), промяна във вкусовите възприятия (23,6%), главоболие (23,3%) и проблеми с обонянието(19,9%).
Учените от Грац продължават изследванията си.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.