Членове на НАПОС дискутираха на семинар размера на местните данъци и сделките с общинска собственост

На форума представиха и мерки за развитието на туризма в общините

Членове на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС) дискутираха на семинар въпроси, свързани с размера на местните данъци, както и сделките с общинска собственост. На форума, който се провежда на 2 и 3 декември в Арбанаси, се събраха близо 80 председатели на местни парламенти от цялата страна.

Семинарът бе официално открит от председателя на НАПОС и председател на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов.

Лектор по една от основните теми – „Изводи от анализа за размера на местните данъци и такси за 2021 г. Популизъм и прагматизъм в решенията на общинските съвети“, бе доц. д-р Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на НСРОБ.

„Големият ми опит показва, че най-ценната част от всички срещи освен лекторските обучения е и споделянето на практики. Сега е времето, когато се подготвят общинските бюджети за идната година и темата за местните данъци и такси е изключително актуална. Не мога да не отбележа, че през цялата 2021 г., когато медии и политици твърдяха, че в държавата никоя институция не работи, че е хаос, общината като институция си беше на мястото и работеше, и то на силни обороти. Това помогна да се намалят много от негативите на средата, а проектите и останалите ангажименти да се движат. Гражданите виждат и признават усилията на местната власт“, подчерта доц. Гинка Чавдарова.

По време на форума бе проведено обучение „Информационна система на общинските съвети, включително и провеждане на заседания в тестова среда“. Специализирани фирми представиха софтуерен продукт относно провеждане на заседания онлайн.

Сериозен интерес предизвика презентацията на Националното сдружение на малкия и средния бизнес в туризма на тема: „Управление и устойчиво развитие на туризма в общините и туристическите райони в Република България“.

В рамките на семинара местните парламентаристи обсъждаха приоритети на работата на общинските съвети, а също и законодателни инициативи на НАПОС.

Днес заседанието продължава с лекция „Общинска собственост и разпоредителни сделки с нея. Правомощия на Общинския съвет и устройство на територията“.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.