Инвеститор напира да вдигне два блока над допустимата височина в парка до Спортното училище

Засега Общинският съвет удържа и не сменя предназначението на терена, думата има и регионалното министерство

Паркът до Спортното училище е единствената зелена площ в тази част на квартала

Два нови блока с височина 24 и 27 метра, над максимално допустимите 15 метра иска да строи инвеститор в терена до Спортното училище „Георги Живков“. В момента земята представлява зелени площи, простира се до павилионите с магазини и заведения и е с излаз на главен път в кв. „Бузлуджа“, по който се движат автобусите за квартала, източно от игрище „Трифон Иванов“. Намира се в кв. 336 от подробния устройствен план, УПИ VI – неговото предназначение е „за обществено обслужване“ и като такова теренът може да се използва на направа на паркинг или път до футболното игрище. С това му предназначение максимално допустимата височина на застрояване е 15 метра, максималната интензивност – 80%, а зелените площи трябва да са 20%.

Инвеститорът Елена Нанкова поиска от Общинския съвет да предложи на регионалния министър най-общо казано да го смени с предназначение „за обществено обслужване и жилищно строителство“ и да построи блоковете с по-голяма височина извън правилата. Предложението за одобряване на постъпилия от нея проект за изменение на подробния устройствен план бе внесено от кмета Даниел Панов на последната сесия на местния парламент и в името на обществения интерес то бе отхвърлено, макар 11 общински съветници от различни политически групи да гласуваха „за“. Предложението още включваше целият парцел да се раздели на три по-малки, като единият да си остане за трафопоста, който се намира там, а в останалите два, които го обграждат, да може да се строят жилищни сгради.

Общината продава на Елена Нанкова парцела през 2019 г. Въз основа на договор за замяна на недвижими имоти, сключен на 20 август 2021 г. между Община Велико Търново и Елена Нанкова, тя е съсобственик и на имота, в който се намира трафопоста.

Общинският съвет се занимава с парцела още от 2019 г. През януари 2020 г. по предложение на инвеститора от съветниците бе поискано предварително съгласие за изменение на Общия устройствен план. Предложението мина и през август то вече бе факт. Сега новото предложение, което бе отхвърлено от местните парламентаристи, е парцелът да се раздели на три и да се смени предназначението му. Засега Общинският съвет не дава старт на тази процедура, но не се знае докога.

Целият терен от Спортното училище до завоя с павилионите включително открай време е с предназначение за обществено обслужване. През 2002 – 2003 г. Общината принуди собствениците на тези павилиони да купят земята под тях. Намерението беше на по-късен етап постройките да се премахнат, като на тяхно място се построи комплекс за услуги, а всеки един от тези собственици да стане притежател на помещения с квадратура, съобразена с тази на земята, която е купил. Всичко това си остана празни приказки, но с комплекс или не, точно на това място кварталът няма нужда от нови блокове.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

 

One thought on “Инвеститор напира да вдигне два блока над допустимата височина в парка до Спортното училище

  • 05.12.2021 в 15:04
    Permalink

    Престанете да презастроявате града ни!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.