Застудяване, придружено с превалявания, се очаква от събота, във вторник – нови валежи

През нощта ще има разкъсана висока облачност. Ще духа умерен вятър от юг. Минималните температури ще бъдат между 2 и 4 гр., а в местата с по-силен южен вятър в Предбалкана – до 6-8 градуса. За В. Търново минимална температура около 3.

В петък сутринта ще има разкъсана средна и висока облачност. С напредването на деня облаците ще намаляват, но следобед отново ще се заоблачи. Ще духа умерен вятър от юг, а следобед постепенно ще започне да се преориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура ще бъде между 12 и 15 гр. За В. Търново максимална температура около 14. Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде предимно облачно. Ще духа силен до бурен вятър от южната четвърт. Вечерта и през нощта срещу събота ще има валежи от сняг, в по-ниските места ще вали преохладен дъжд и има опасност от заледявания. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 6 гр., а на 2000 м ще е около и малко над 0.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 22.0 гр. през 2004 г., а най-ниската измерена минимална температура е -10.0 през 1957 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 31 минути и ще залезе в 16 часа и 43 минути. Фаза на Луната: един ден преди новолуние.

В събота сутринта все още ще превалява дъжд, който до обяд ще спира, но времето ще остане предимно облачно. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще бъдат почти без дневен ход – между 2 и 5 гр.

В неделя валежи не се очакват, но времето ще остане облачно и студено. Ще духа слаб локален вятър. Минималните температури слабо ще се понижат и ще бъдат около 0, а максималните ще са между 8 и 10 градуса.

В понеделник времето ще бъде облачно, но температурите слабо ще се повишат. Ще духа до обяд умерен вятър от юг, а следобед слаб от североизток. Минималните температури ще бъдат между 2 и 4 гр., а максималните между 10 и 12.

Във вторник се очаква облачно и студено време с превалявания от дъжд, който на места ще се примесва със сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад-север. Температурите се очаква да бъдат с отрицателен дневен ход – между 1 и 4 гр.

В сряда валежите ще спират, вятърът ще остане слаб до умерен вятър от северозапад-север и ще бъде облачно и студено.

В четвъртък облаците ще намаляват, вятърът ще утихне и температурите слабо ще се повишат.

Над западните и централни части на Стара планина в събота времето ще бъде облачно и мъгливо. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 1 гр., а на 2000 м ще е около -3. В неделя над планините облачността ще е разкъсана. Вятърът ще бъде силен от юг. Максималните температури слабо ще се повишат и на 1200 м ще бъде около 4 гр., а на 2000 м ще е около и малко под 0. В понеделник и вторник времето ще бъде облачно с валежи от сняг. Вятърът ще е умерен до силен от северната четвърт. Температурите чувствително ще се понижат и максималната на 1200 м ще бъде около -2 гр., а на 2000 м ще е около -12. В сряда валежите ще спират, а в четвъртък облаците ще намаляват. Вятърът ще намалее и отново ще се преориентира от юг. Температурите ще започнат да се повишават и максималната на 1200 м ще бъде около 0, а на 2000 м ще е около -5 градуса.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *