Пазарът в Джулюница отново заработи, но при стриктни противоепидемични мерки

ЕМБЛАМАТИЧНИЯТ ДЖУЛЮНСКИ ПАЗАР, КОЙТО СТАНА ПОВОД ЗА РАЗДОР И НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ КМЕТА НА ЛЯСКОВЕЦ Д-Р ИВЕЛИНА ГЕЦОВА И ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, БЕ ВЪЗСТАНОВЕН. Тържището поднови работа, но ще се провежда при редица ограничения и изисквания към търговците и посетителите. Още в първия ден на зелена светлина на борсата тя бе обходена от органите на реда, които проверяваха дали се спазват регламентираните условия за функционирането й.

На пазара право да продават имат само тези лица, които са регистрирани като земеделски производители и търговци. Те могат да предлагат пресни плодове и зеленчуци, подправки, семена, пчелен мед, храни за директна консумация, промишлени стоки и т.н.

И ако допреди пандемията мястото бе силно предпочитано заради атрактивните мръвки, които се продаваха там, сега това е строго забранено. Не се допуска търговия с домашно приготвена кайма, сурова наденица, консерви, мляко, яйца, риба, шоколадови изделия, хляб и тестени продукти. В историята остава и продажбата на вина, ракии, тютюневи изделия, компоти, живи животни, защитени растения и дрехи втора употреба.

Тържището ще работи всяка неделя от 8:00 до 13:00 часа.

Според наредбата търговците следва да заемат щандовете 30 минути преди началото на работния ден и да ги освободят 30 минути след края му. Търговията на борсата става след подаване на декларация до Община Лясковец и заплащане на такса.

ЗА ДА СЕ ГАРАНТИРА БЕЗОПАСНОСТТА НА ТЪРГОВЦИТЕ И КЛИЕНТИТЕ, НЯМА ДА СЕ ДОПУСКА СТРУПВАНЕТО НА МНОГО ХОРА. Според изискванията на здравния министър д-р Стойчо Кацаров за провеждането на такъв тип дейности следва да се осигури дистанция от 1,5 метра между посетителите, а на 8 кв. м. не бива да има повече от един човек. Движението на тържището е еднопосочно, а всички, които се намират на територията му, задължително трябва да носят предпазни маски за лице.

Нарушителите ще бъдат отстранявани от територията на пазара.

Джулюнската борса бе узаконена през 2020 г., но заради пандемията на няколко пъти бе затваряна. Спирането на дейността й бе посрещнато противоречиво от местните. Голяма част от хората бяха разгневени, защото останаха без възможност да реализират продукцията си и дори изразиха претенции общината да ги компенсира заради пропуснати ползи. Други пък бяха доволни от замразяването на пазара заради спирането на посетители от всички краища на страната и оформянето на потенциално огнище на зараза от коронавирус. Въпреки че тържището не работеше обаче, община Лясковец бе лидер в региона продължение на няколко седмици в негативната класация по заболеваемост от COVID-19, достигайки стойност на диагностицирани, надхвърляшe тази в София.

Казусът взе връхната си точка, когато през есента Общинският съвет отмени забраната на кметицата д-р Гецова за провеждането му и се стигна до институционен и съдебен батак.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *