Лекар подари на момиченцето герой от В. Търново посещение в Симулационния тренировъчен център на турските авиолинии

3-годишната Нелис Кедова се бори с онкологично заболяване и успя да обедини хиляди хора у нас и в чужбина

 

МАЛКАТА, НО СМЕЛА И БОРБЕНА НЕЛИС КЕДОВА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА, КОЯТО РАЗВЪЛНУВА ХИЛЯДИ ХОРА ЗАРАДИ ТЕЖКОТО ИЗПИТАНИЕ В ЖИВОТА Й – диагнозата невробластом на надбъбречните жлези, сбъдна една от мечтите си, благодарение на турски медик. Лекуващият й лекар в южната ни съседка подари на момиченцето незабравимо преживяване в Симулационния тренировъчен център на „Turkish Airlines“. За няколко часа то се откъсна от болничната стая и ежедневните медицински манипулации. И за да бъде прекарването още по-забавно, докторът осигурил идеална компания за Нелис. Той организирал малката пациентка да бъде придружена от всички останали деца от отделението по онкохематология.

Идеята хрумнала на медика, след като 3-годишната търновка му споделила, че мечтае да скочи с парашут от самолет. В отговор на това той предприел необходимото, за да разведри момиченцето и да й вдъхне сили. Здравният специалист завел всички малки пациенти до мястото, където пилотите, стюардесите, авиотехниците и останалите служители на турските авиолинии провеждат теоретически и практически обучения.

„Това беше един много различен ден, изпълнен с положителни емоции и много адреналин. Децата имаха възможността да влязат в пилотската кабина на симулатор, чрез който с помощта на истински пилот управляваха самолет. Изживяването беше неописуемо. Със сигурност тази инициатива провокира голяма част от децата да пожелаят да станат пилоти. Всички си тръгнаха с усмивки на лицата, нови мечти, нови надежди, незабравими спомени и с подаръци, които домакините бяха осигурили за всяко дете”, разказва майката на Нелис – Ася Кедова.

Жената уточнява, че след този вълнуващ ден Нелис отново е хоспитализирана за провеждането на имунотерапия.

НАБИРАНЕТО НА СРЕДСТВА ЗА МОМИЧЕНЦЕТО ПРОДЪЛЖАВА. Всеки може да направи дарение на Банка: УниКредит Булбанк – Банкова сметка: BG25UNCR 7000 1523 5870 59 BIC UNCRBGSF, Pay Pal: [email protected] , а във фейсбук групата „Да спасим живота на малката Нели!“ ежедневно се провеждат търгове с различни вещи за каузата.

Кампанията по осигуряване на средства за лечението на Нелис обедини хиляди хора, които пожелаха да станат съпричастни със семейството. С общи усилия бяха събрани пари за първия етап от терапията, когато само за 10 дни благодетели изпратиха 100 000 евро. Детето преживя сложна 4-часова операция през 2020 г., множество химиотерапии, няколко курса имунотерапия…

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *