Новини

Майстор-готвач от „Варуша“ вече 15-а година прави никулденския курбан в църквата „Св. Никола“

50 литра курбан раздадоха на миряните, които на Никулден се стекоха в църквата „Свети Никола“ да запалят свещ и да се помолят за благоденствие и здраве. Празникът в храма започна още предната вечер с всенощно бдение, елеоосвещение и света литургия, отслужена от отец Славчо. Рибния курбан за църковната трапеза на 6 декември приготвя Димитър Димитров.

“В тази чорба, която се прави с мисълта за здраве, слагаме повече риба, и то нарязана на по-едри късове. И има много подправки. Това отличава курбана от обикновената рибена супа, която си правим вкъщи”, обяснява кулинарят, който живее близо до храма и работи като майстор-готвач в едно от заведенията край Капиновския манастир и допълва, че бульона става най-добър, когато рибата е прясна.

По традиция част от благословеното ястие отец Славчо дарява на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, за да могат лежащо болните там също да се почерпят, но пандемичната ситуация в страната за втора поредна година осуетява тези планове.

20 кг шаран е закупил отчето тази година, като средствата са били предоставени от местни дарители.

„Без мащерка и девесил хубав курбан не става. Слагат се също лук, морков, ориз, домат, целина и черен пипер”, добавя майстор-готвачът, докато разбърква ястието, което вече в продължение на 15 години приготвя за празника на храма. Има и още някои тънкости, които обаче казва, че ще запази в тайна. Той приготвя храната и за Гергьовден, когато се връзва люлка в двора на църквата.

Св. Николай Мирликийски Чудотворец е един от най-почитаните светци в християнския свят. Той е покровител на моряците, рибарите и на банкерите. А едноименният храм в старата столица тази година отбелязва и 185 години от освещаването си и 182 г. от създаването на първото църковно училище в Търново. Неделното училище на отец Славчо в момента обучава около 15 деца на възраст от 6 до 15 години. В училището малчуганите се занимават с вероучение, иконопис и църковно пеене.

Дияна Ганева

Сн: Дияна Ганева

На сн1: Димитър Димитров разбърква горещия курбан

сн:2 Отец Славчо освещава храната за миряните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *