Най-влиятелните жени на 2021 според Times


Най-влиятелните жени на 2021 според Times

Financial Times обяви своя списък с влиятелни жени и техните постижения за 2021. Разликата с миналата година е, че сега списъкът е доста разширен – 25 личности, които са оказали влияние в световен мащаб в сферата на политиката, спорта, културата и бизнеса през последната година. Жени, успели да докажат себе си на различни континенти и в различни индустрии, и оформили една наистина бурна година. Класацията е разделена на три секции: „Лидери“, „Герои“ и „Създатели“ и не поставя номер пред всяка успяла жена. Ние пък решихме да ви запознаем с по една от всяка категория.

Цай Инг-Уен, президент на Тайван, категория „Лидери”

 

Цай Инг-Уен казва, че историята на Тайван е за устойчивост – ангажимент към демокрацията пред лицето на нарастващо предизвикателство за съществуване. През 2021 президентът на Тайван сама олицетворява тази устойчивост, като хладнокръвно навигира между опасностите от геополитическия разлом между авторитаризма и демокрацията.

 

Колебливият отговор на Съединените щати към Covid-19, вътрешнополитическите сътресения и хаотичното им изтегляне от Афганистан послужиха за засилване на нарастващото недоверие на Пекин към глобалната сила на САЩ. Тайван е централен образ във всяко състезание за надмощие в Източна Азия, но за разлика от толкова много политически и бизнес лидери, Цай не се плаши, не „кляка” и не се противопоставя на Китай. Вместо това, продължава да артикулира и да демонстрира чрез собствения си стил на лидерство как ценностите на Тайван се различават от тези на гигантския му съсед. Нейното лидерство предлага урок – как да уважаваме чуждите интереси, без да продаваме собствените си.

Наоми Осака, спортист, категория „Герои”

 

Спортът е микрокосмосът на обществото. Видяхме тази концепция да се разиграва в реално време с важното участие на Наоми Осака. Тя открои предизвикателствата пред психичното здраве, с които хората от всички сфери на живота се сблъскват ежедневно.

 

Наоми е една от най-успешните бизнес дами в спорта, застъпничка за расова справедливост и често използва своята платформа, за да даде приоритет на здравето и щастието. По този начин тя вдъхновява хора по целия свят.

 

Адски често спортистите имат персона, марка и имидж, които се чувстват принудени да поддържат. Наоми очертава собствения си път и се слави с това, че редовно ни показва, че „е добре да не си добре“. Тя е истински шампион в спорта и в живота.

 

Скарлет Йохансон, актриса, категория „Създатели”

 

Най-високоплатената актриса в Холивуд за последните 3 години, Скарлет Йохансон, избягва социалните медии и казва, че намира псевдонима на феновете си „ScarJo“ за обиден. Самоопределяща се феминистка, тя успя да възмути мнозина, като защити Уди Алън в обвиненията за сексуално насилие, като прие ролята на транссексуален мъж и тази на японска.

 

Тази година тя оспори кино индустрията, като съди Disney за това, че пусна филма „Черната вдовица” едновременно в стрийминг канала и в кината. Тя твърди, че от Disney са използвали лентата, част от доходоносната вселена на Marvel, за да повишат своята нова услуга за стрийминг за нейна сметка, тъй като нейният бонус е обвързан с продажбите в боксофис. Дисни обяви този ход като необходим отговор на Covid-19 и се опита да обрисува Йохансон, който е получила 20 милиона долара авансово, като алчна и безчувствена. Двете страни се договориха през септември.

 

Източник: iwoman.bg

One thought on “Най-влиятелните жени на 2021 според Times

  • 06.12.2021 в 22:59
    Permalink

    Ако има класации за най-зли жени в света първите 25 места са за мойта змия!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *