Горещи новиниОбщество

Никулден е!

Никулден е един от най-тачените православни празници и подобно на Гергьовден, се отбелязва не само от имениците, а от всички българи. С него започва поредицата от големи празници в зимния обреден календар, която свършва чак в края на януари. Св. Никола, чието име означава „Побеждаващ”, е покровител на рибарите, а според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. Затова на никулденската трапезата се поднася риба, най-често шаран, защото е слуга на светеца. Може рибата да е и друга, но тялото й да е покрито с люспи.

Легендата разказва, че веднъж, когато го стигнала голяма буря и през дупката на лодката му нахлула вода, св. Никола извадил от морето шаран и запушил с него пробойната. Затова шаранът се счита за жертвеното животно на Никулден и той не е само гозба, а ритуал, с който се изказва благодарност към светеца за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост.

Редица са поверията на този ден, но най-главното е, че на Никулден рибарите и моряците не излизат в морето или на реката, защото светецът взема жертви. Свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии и банкери. Около трапезата се събира цялото семейство, канят се роднини, кумове и съседи.

Имен ден имат всички, които носят името Никола, Николай и техните производни. Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *