Три дванайсетокласнички са наградените в конкурса за есе на Административния съд във Велико Търново

На тържествена церемония, състояла се на 3 декември в рамките на Деня на отворените врати в Административен съд – Велико Търново, бяха отличени победителите в конкурса за есе на тема „Правото и моралът“. На първо място бе наградена Маринела Цанева Люцканова от ХІІ клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, второто бе отредено за Катерина Деянова Попова от ХІІ клас, също от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров, а третата позиция зае Атея Александрова Степанович от XII клас на СУ „Вела Благоева“ – за съжеление тя не успя да присъства на официалното награждаване. Момичетата получиха грамоти, ваучери за книги и други предметни награди.

Съдия Чемширов определи отличените писмените работи като издържани, написани увлекателно, на моменти с изключително висок стил, с разбиране и отношение към темата.

„Поласкан съм да имам възможността да общувам с млади хора, автори на есетата, заслужено оценени на първите места“, с нескрито задоволство изтъкна председателят и демонстрира детайлно познаване на съчиненията, цитирайки откъси от тях.

В обръщението си към победителите той подчерта още, че темата не е случайно подбрана, тъй като в последната година на сериозни политически изпитания в България думите право и морал се употребяват много често и с тях дори се злоупотребява.

„За нас беше интересно да видим какъв смисъл влагат в тези думи подрастващите“, каза той и сподели, че очакванията не са били големи, но резултатите изненадаха всички.

Катерина Попова посочи, че причината да участва в конкурса е интересът ѝ към правото. „Надявам се един ден да се занимавам с това“. Работата по есето ѝ е отнела около седмица. Обмисляла е тезите си и е направила три опита, докато стигне до финалния резултат.

Любимото занимание на победителката Маринела Люцканова е литературата, но тя се интересува още от философия и политика. Мечтата ѝ е да издаде книга. В последните две години, около пандемията, се е концентрирала върху писането на есета, за което получава подкрепа и мотивация от учителите си по философия и български език.

Дияна Ганева

На снимката: Дванайсетокласничките от ПЕГ Маринела Люцканова и Катерина Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *