Великотърновци между мъката и радостта: и погребенията, и сватбите са повече в сравнение с миналата година

С печален рекорд по отношение на погребенията ще изпрати Велико Търново тази година. 868 на брой са погребенията до края на ноември 2021 г., които регистрира ОП „Обредни дейности”. Те са с 233 повече от миналата година, когато в Гробищния парк са погребани 635 души. Пикът е бил през октомври и ноември и работещите там не помнят такова чудо. Статистиката сочи, че през десетия месец от годината те са 108 срещу 56 през 2020 г. Още повече са те през ноември: 121 срещу 98 за миналата година. „Това е годината с най-много погребения. В началото на 2020 г., точно когато обявиха пандемията, имаше лек спад, и то за цялата страна, после започна покачването, а през тази година продължи”, коментират от ръководството на общинското дружество.

Най-големият проблем е с работната ръка. „Няма хора за гробари и нашите работници се задъхват. Много е трудно да направим графика, защото хората са постоянно заети. Пък и работата е такава, че няма делник и празник. Няма желаещи, постоянно вървят обяви, но не можем да намерим, въпреки че заплатата е значително над минималната. Бяхме си намерили двама, но работиха един месец и напуснаха. Вярно е, че хванаха най-трудните месеци, когато през октомври и ноември имахме между 3 и 5 погребения на ден, но по-скоро искаха да получават заплата, пък да не работят. Гробарите ни са петима, шофьорите също помагат, но ни трябват поне още двама”, казва главната счетоводителка Даниела Донева.

На другия полюс на емоциите са

сватбите, които също бележат ръст

166 двойки са си казали „да” до началото на декември, което е с 29 повече за същия период на миналата година. Най-много весели ритуали е имало през летните месеци, когато мерките срещу ковид се поотпуснаха. В отпускарския август са се вдигнали 41 сватби в старата столица.

До голяма степен по-големият брой на сватбите през 2021 г. се дължи на отменените през миналата. „Като видяха, че извънредната обстановка продължава, хората, които искат да се женят, решиха да не отлагат повече. Затова и сватбите се увеличиха тази година”, е наблюдението на една от ритуалчиците към ОП „Обредни дейности”. Без кой знае какви екстравагантности, сред най-интересните места, на които е извършвала бракосъчетания през 2021 г., са паметникът на Асеневци и… следственият арест, където въпреки необичайната и недотам приятна обстановка младоженците били много щастливи. Впечатляващи и особено приятни за окото били сватбените церемонии, две на брой, в които и кумове, и младоженци били с народни носии.

Продължава и тенденцията на изнесените ритуали извън Ритуалната зала, най-вече в заведенията, където се провежда сватбеното тържество. Разбира се, задължително те да са на територията на общината, където длъжностните лица имат право да сключат законен брак. Смесените бракове също присъстват в статистиката тази година. Сред чужденците, оженили се в старата столица за великотърновци през 2021 г., имало украински, руски, френски и турски граждани.

Радостното е, че противно на ширещото се мнение, все повече млади хора подхождат сериозно към брака и се решават на тази стъпка. Женят се и хора попреминали младежката възраст, с дългогодишни връзки, които искат да ги узаконят, но не заради евентуално наследяване един ден, а по любов, казва още водещата на весели ритуали в общинското предприятие.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *