Екоинспектори засякоха четири незаконни сметища след сигнал на жители от региона

Събраните средства от санкции за последния месец са близо 7300 лв.

 

ЧЕТИРИ СИГНАЛА ЗА ОБРАЗУВАНИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ДЕПА СА ПОЛУЧЕНИ НА ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН НА РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА И ВОДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ НОЕМВРИ. Посочените локации са посетени от служители на ведомството, които са установили, че подадената информация отговаря на истината. Сметищата се намират в землищата на селата Козаревец, Писарево и Миндя и град Бяла черква. Съответните кметства са получили предписания за изчистване на терените и две от тях вече са изпълнили наставленията на екоинспекторите. Останалите имат срок до края на 2021 г. да свършат това.

Любопитен момент от инспекциите е проверката по сигнал в Бяла черква, който гласял: „Булдозер изтиква пластмаси и други отпадъци от нерегламентирано сметище в река Росица“. Оказало се, че става дума за машина на местното предприятие „Благоустройство и комунални услуги“ към Oбщина Павликени, която извършва почистване на въпросното депо.

През ноември служителите на РИОСВ са се погрижили и за три птици в безпомощно състояние, за които са съобщили граждани отново на зеления телефон. Спасени са два екземпляра от вида обикновен мишелов и една горска улулица. Те са изпратени до Центъра за диви животни в Стара Загора.

ЗА МИНАЛИЯ МЕСЕЦ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ КОНТРОЛНОТО ЗВЕНО СА ИЗВЪРШИЛИ 84 ПРОВЕРКИ НА 74 ОБЕКТА. Издали са 8 предписания и са съставили седем акта за установени нарушения, свързани със Закона за управление на отпадъците, на околната среда, шума и т.н. Издадени са 5 наказателни постановления на обща стойност 8500 лв.

Наложена е текуща месечна санкция на дружество в размер на 2535 лв. за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 7275 лв., разпределени между общините, в които са установени нарушенията. Най-голям дял средства са получили Свищов – 3628 лв., и община Велико Търново – 1600 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *