Община Велико Търново остана без доставчик на ток, ще плаща с до 20 на сто по-скъпа енергия

Ако не намери посредник, кметството ще губи по 500 хиляди годишно

 

Софийската фирма „Енерджи маркет глобал” ООД, която спечели обществената поръчка за доставка на ток на Община Велико Търново, отказа да сключи договор, разбра в. „Борба“. Това потвърди и директор дирекция „Обществени поръчки“ Надя Петрова. Процедурата бе обявена на 14 септември, крайният срок за подаване на оферти изтече месец по-късно, а решението за избор на доставчик на ток бе взето на 21 октомври т. г. Само три софийски фирми подадоха тогава оферти. Освен фирмата победител, която спечели с предложена цена 348 лв. за мегатват/час без ДДС, в надпреварата се включиха още „Мост Енерджи” АД и „Енерджи маркет” АД, класирани съответно на второ и трето място. Цените, които бяха предложили, са 350 лв. и 356 лв. за мегават/час без ДДС. Фирмата „Енерджи маркет глобал” ООД бе избрана по критерия предложена най-ниска цена. По договор доставката на електроенергия е за 18 месеца, а прогнозната цена е 3 100 000 лева без ДДС.

И тъкмо когато трябваше вече да се сключва контрактът между Общината и спечелилата конкурса фирма, тя се отказа заради постоянно растящите цени на електрическата енергия. По същата причина не иска да подпише договор и класиралата се на второ място фирма „Мост Енерджи” АД. Вече е взето решение за прекратяване на обществената поръчка, трябва да изтече и десетдневният срок за обжалване на това решение. „Едва тогава ще можем да преминем към нова процедура за избор на доставчик на ток. Със сигурност тя ще е по нова методика, която се обмисля в момента, но няма да се търси най-ниска цена. Явно това не работи“, коментира Надя Петрова.

Неприятният момент е, че сроковете на новата процедура ще текат в началото на 2022 г., а от 1 януари Общината ще трябва да излезе на свободния пазар и да мине на ДПИ (Доставчик последна инстанция). Това означава, че ще плаща по-скъп ток, чиято цена ще варира всеки месец. При сключен дългосрочен договор с определен доставчик, Общината спестява 20 % от енергийните си разходи.

Ана Райковска

One thought on “Община Велико Търново остана без доставчик на ток, ще плаща с до 20 на сто по-скъпа енергия

  • 07.12.2021 в 21:24
    Permalink

    От ваксината на мен очите ми започнаха да светят в тъмното. След третата доза от някой ваксинирани при приближаването им един към друг възниквала волтова дъга.По двама ваксинирани на срещуположните тротоари по гллавната улица биха решили голяма част от проблема на общината с доставките на ел.енергия!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *