Шедьовър на Колю Фичето е напът да се превърне в поредното градско сметище

Новопоявили се наследници пречат на реставрацията на Стамболовия хан

Заради скъсан винил, който прикриваше руините на Стамболовия хан, достъпът до него е открит и недобросъвестни търновци и туристи вече са се възползвали. Върху поникналата трева полека-лека се трупат захвърлени пластмасови чашки и бутилки. Ако Общината не поправи в скоро време бутафорния винил, Стамболовият хан, който се намира на пътя на туристите, в скоро време ще се превърне в поредното градско сметище. Има и друг проблем. Старата постройка е привлекателна и за детски игри и не се знае кога някоя тухла ще се стовари не където трябва.

Сградата, строена през 1842 г. от Колю Фичето за чичото, а после и за бащата на Стефан Стамболов, е паметник на културата. Била е на три етажа с излаз на главната улица и вътрешен двор. През 1980 г. красивият хан е опожарен и до ден днешен не е реставриран, макар че през 80-те години на XX век са извършвани укрепителни дейности. След редица препродажби актуалният собственик на Стамболовия хан е тексаският милионер Едмънд Бек, който го закупи през 2019 г. Предприемачът има намерение да го възстанови в автентичния му вид, като плановете са част от красивата сграда да се използва за хотел. Голяма пречка пред намеренията му обаче са новопоявилите се наследници, заявили претенциите си към собствеността на имота. Докато не се реши този въпрос, Едмънд Бек е с вързани ръце.

По други причини, най-вече заради липса на великотърновско лоби, се бавят от Института за недвижимо и културно наследство и други проекти на американския меценат и реставратор. Все още не са одобрени от института проектите му за реставрация на хотел „Цар Борис“ и на къщата в началото на Самоводската чаршия. Тя бе съборена до основи, защото беше опасна, а задължението е да бъде вдигната, както е била, и на първия етаж отново да има дюкяни.

Ана Райковска

Сн. авторката

2 thoughts on “Шедьовър на Колю Фичето е напът да се превърне в поредното градско сметище

 • 07.12.2021 в 9:27
  Permalink

  Вместо да ни обединяват такива каузи, ни разединяват, напразно е мотото “ Обединението прави силата“
  Толкова ли ви задоволява да пречите ?
  Не мислете, че Вие сте вечни. Всичко си има време.

  Отговор
 • 07.12.2021 в 20:18
  Permalink

  Прави са че няма Търновско лоби.Да укрепваш строежите на Кольо Фичето с винкел говори за силно Пернишко лоби в Старият град.Чрез винкел към Светло бъбеще!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *