Възобновиха плановия прием и плановите операции в лечебните заведения

В ПОНЕДЕЛНИК БЯХА ВЪЗОБНОВЕИН ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В БОЛНИЦИТЕ У НАС. Ограничението действаше цял месец, заради тежката четвърта COVID вълна, която препълни здравните заведения. Целта на мярката бе да се даде възможност на медицинските структури, които не са толкова натоварени, да бъдат трансформирани в отделения за пациенти с коронавирус и да бъде впрегнат в работа целия наличен медицински персонал.

Облекчението става след заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена по повод анализ, удостоверяващ намаления натиск върху стационарите. Спад има и на заетите интензивни легла за лечение на инфектирани.

В областта хоспитализираните към началото на седмицата са 167 души. На домашна терапия са 629 лица.

14-дневната заболеваемост в региона възлиза на 314,73 на 100 000 население. Най-много инфектирани по общини в областта има в община Велико Търново, следва Полски Тръмбеш и Горна Оряховица.

На този фон темпът на имунизация изостава. За денонощие в региона са поставени едва 60 ваксини. Общият брой на реализираните дози е 88 299, а със завършен имунизационен цикъл са 46 915 лица. Бустерна доза са получили 3 424 човека.

Галина ГЕОРИЕВА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *