Архивите говорят – четвърт век преди случая с „Труд“: Заради критична статия преди 25 г. тогавашната власт изгони „Борба“ от офисите й

Спор за неплатени наеми и консумативи в сграда, собственост на Министерството на културата, е причината за шумния скандал около запечатването на редакцията на вестник „Труд“ в столицата. Гражданско неподчинение, обсъждания до парламентарно ниво, декларации, протести срещу нарушаване на свободата на словото последваха в цялата страна. „Думата цензура е мека, става дума за смачкване на един вестник. Това е уникален случай, няма такъв и преди 1990 година“, заяви главният редактор Петьо Блъсков.

Преди 25 години „Борба“ стана жертва на подобно, дори драстично по-несправедливо посегателство. Тогава само в. „24 часа“ се застъпи за по-малкия си събрат, излизайки с цяла първа страница в защита на най-големия великотърновски всекидневник.

На 26 ноември 1996 г. в редакцията на „Борба“, помещаваща се тогава под наем в пристройката на бившия партиен дом, нахлуват шефът на „Държавни имоти“ в областната управа, служители на СУДИ във Велико Търново и трима полицаи от РПУ, натоварени да гарантират изпълнението на заповед N 694 от 22 ноември 1996 г. на тогавашния областен управител Владимир Попов за изземване на седемте помещения, наети от вестник „Борба“.

Месец по-рано областният всекидневник е уведомен от наемодателя фирма „Универс“, че редакцията трябва да напусне офисите си въпреки абсолютно редовните плащания и неизтеклия четиригодишен договор за наем. Посочен е и срокът за освобождаване – 29 ноември (петък), който в. „Борба“ е щял да спази, тъй като от няколко седмици е течало преместването.

Обаче три дни преди крайния срок държавните служители на областното ръководство, въоръжени с въпросната незаконосъобразна заповед, подписана от доц. Владимир Попов, изхвърлят от стаите телефоните, факсовете и пишещите машини насред подготовката на следващия брой на вестника.

В уводната си статия „Борба“ обяснява и защо областният управител е изгубил търпение и е пришпорил изпълнението на заповедта. Само два дни по-рано вестникът публикува материал със заглавие „Областният управител раздава собствеността ни като бащиния“, в която се разкрива как губернаторът е харизал 383 кв. м държавен имот в центъра на В. Търново на частна фирма без търг. Преди тази публикация още няколко подобни определено са нарушили спокойствието на Попов. .

„Още оттогава Вл. Попов твърдеше, че за него такъв вестник („Борба“) няма. Въпреки вчерашния му опит днес нас да ни няма, ние пак сме пред съда на нашите читатели. И докато вас ви има, читатели, и нас ще ни има. Независимо кой е областният управител. Защото властта е сладко нещо, но е временно, г-н Попов. А ние още имаме какво да разкажем за изкушените от нея…“, завършва статията на вестник „Борба“ от 27 ноември 1996 г.

3 thoughts on “Архивите говорят – четвърт век преди случая с „Труд“: Заради критична статия преди 25 г. тогавашната власт изгони „Борба“ от офисите й

 • 08.12.2021 в 22:53
  Permalink

  Владимир Попов е най-високопоставеното ченге във ВТУ и интелектуален ментор на бивши и настоящи ректори. Дори го наградиха и с комичната позиция на омбуцман на Университета за да сучи. Сега е почетен доц-професор на ВТУ. Последната хрумка на неговото протеже Х. Бонджолов. Хранилката е доживот.

  Отговор
  • 21.12.2021 в 15:30
   Permalink

   „ОмбудСМАН“ Лазаров !? Първо се научи да пишеш правилно , пък след това , може и да критикуваш !?

   Отговор
 • 08.12.2021 в 23:30
  Permalink

  Хубаво е, че Борба е намерила повод да напомни собствените си неволи, но случаите са коренно различни. Изпълненията на старото ченге Блъсков са абсолютно неоснователни, даже нагли, защото бъркат в нашия джоб с неплащането на дължимите наеми. Свърши далаверата за глашатаите на Банкьовският Мутрьо срещу неговите славословия…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *