Квартални неволи: Бай Георги, който помагал в църквата на Картала „Св. Петка“, е отстранен; редовните богомолци си го искат обратно

За всеки човек неговият проблем е на първо място, дори да изглежда маловажен в очите на другите. Сега редовните богомолки в църквата на Картала „Св. Петка“ си имат своя неволя. Бай Георги, който помагал в тази църква, е отстранен и част от съкварталците се тревожат и възмущават. Съдействие от в. „Борба“ да разберем и отговорим на въпросите им защо и по каква причина се е случило това, потърси Гинка Цветанова Гушева, която живее на ул. „Ангел Каралийчев“ 4. Тя е сред редовните посетители на храма и има много добри впечатления от безкористния служител на вярата. Ето какво ни разказа тя:

„Често посещавам нашата църквичка „Св. Петка“. Има един бай Георги, който се грижеше за нея и отваряше сутрин от 8 до 10 часа, а ние, женичките, ходехме да му помагаме. Посрещаше ни, приканваше ни, продаваше свещи. Заедно копаехме градинката, която преди десетина години беше една купчина камъни. Благодарение на бай Георги тя стана като парк – има дървета, цветя, лози. Сега този прекрасен човек е отстранен от няколко седмици и ние, съкварталците, се питаме защо и в какво е съгрешил. За църквата отговаря отец Славчо Иванов. Една сутрин идва за службата, отваря църквата, без да се обади на бай Георги. Като дойде човекът, чудеше се защо свети, да не би да се е запалил храмът. Като влиза, вижда, че свещеникът е довел друга жена да му помага и отключва „Св. Петка“, което тя прави и в момента“, разказва Гинка Гушева.

По думите й мъжът работел в църквата на Картала без пари и сега се чувства много изолиран. Разговаряла с него и разбрала, че той приема много трагично тази ситуация. По цяла нощ не спял, вдигал кръвно. А и съдбата му никак не е лека. Детето му умира едва деветгодишно. Макар да се е случило преди години, още не може да се съвземе от този удар, а това е вторият – отстраняването му от църквата.

„Аз слугувам на Господ заради детето, заради всички тук. Намирам утеха. Защо постъпиха така с мене?“, жалвал й се бай Георги. Според жителката на квартала отец Славчо се държал много резервирано с него. И недоумява защо сега мъжът трябва да страда.

Потърсихме и мнението на отец Славчо Иванов по казуса. „Понеже сложихме видеонаблюдение и църквата вече е отворена целодневно от 8 до 17 часа, няма нужда там допълнително да има човек. Освен това няма отопление за през зимата. Тази пролет стана и една беля – малък пожар, който опуши отвътре храма. Запалиха се столове, пластмаси. Затова църковното настоятелство взехме това решение, пък и този вариант е по-удобен за хората от квартала. Познавам бай Георги повече от 20 години, опявах първия му син. Той е възрастен и не сме сигурни, че няма пак да стане подобна някоя беля. Пък и писа срещу нас, църковните настоятели, и затова пристъпихме към тази крачка. Много хора са помагали за храма, включително и аз, но трябва да има някаква мяра“, е обяснението на свещеника. Дали ще го върне напролет, му е рано да каже, но дотогава няма да има промяна. В момента никой не продава свещи в храма, на самообслужване е.

И новите камери, и всичко, което е правено и се прави по „Св. Петка“, е със средства от дарения. В това число и богослужебната утвар. През миналата седмица е завършено и стенописването на купола.

 

Ана Райковска

2 thoughts on “Квартални неволи: Бай Георги, който помагал в църквата на Картала „Св. Петка“, е отстранен; редовните богомолци си го искат обратно

 • 08.12.2021 в 10:55
  Permalink

  Има един мил човечец, който всяка сутрин поздравява хората, които минават покрай църквата. Често го виждам да работи по градината и като чета статията сега изглежда да е той. Жалко.

  Отговор
 • 10.12.2021 в 20:04
  Permalink

  Да, вярно е! Със своята доброта и сърдечност Бай Георги е опора на много хора от квартал Картала. Дано възтържествува справедливостта!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *