Затварят главната улица на В. Търново, ще я подкопават на 6,5 м, за да не се наводнява

Останки от стари сгради от 60-те г. на миналия век изскочиха при полагането на ВиК тръбите до Студентския стол

При полагането на тръбите на дълбочина 6,5 м са открити останки от стари къщи, върху които са строени блоковете до Студентския стол

ОТ ПЕТЪК ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЗАТВАРЯТ ГЛАВНАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА УЛИЦА „В. ЛЕВСКИ“. В УЧАСТЪКА ОТ СЪДА ДО КОМПЛЕКС „СЛАВЯНИ“ по нея няма да могат да минават превозни средства. Отсечката ще бъде подкопана на близо 6,5 метра за полагането на нова отводнителна система, с която ще се предотврати наводняването й. При всеки силен дъжд по протежението на улицата под вода се оказват търговски обекти и жилищни сгради, а щетите са огромни. Сега е предвидена кардинална промяна на съществуващата канализация и де факто наклонът на тръбите и най-ниската им точка ще е в посока запад. За целта е необходимо да се поставят и на по-голяма дълбочина и заустват към колектора до Студентския стол, обобщават изпълнителите. При затварянето на „В. Левски“ обаче частично се отваря ул. „Бачо Киро“ и паралелната й „Цар Самуил“ , които ще поемат трафика в центъра на старата столица.

РУИНИ НА СТАРИ КЪЩИ ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК ПЪК ИЗСКАЧАТ ПРИ ОФОРМЯНЕТО НА ИЗКОПИТЕ ЗА КАНАЛИЗАЦИЯТА КРАЙ СТУДЕНТСКИЯ СТОЛ. От фирмата изпълнител – „Планекс“ – Варна, с изненада открили, че в миналото старите сгради буквално са били събаряни, за да се вдигнат новите блокове около съда и Студентски стол. Според запознати застрояването на „В. Левски“ е започнало в началото на 1960 година, като дотогава по цялото протежение на главната е имало двуетажни къщи с работилници в подножието, включително и тази на един от най-известните ковачи в Централна Северна България.

Веднага след като бъде положена тръбата по ул. „В. Левски“, строителните дейности се изместват в участъка пред съда и централния пазар, които са и най-трудните за реализация.

РЕМОНТЪТ НА „БЪЛГАРИЯ“, КОЙТО Е ПЛАНУВАН ДА ЗАВЪРШИ ЗА 180 ДНИ, Е ВАЖЕН НЕ САМО ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА ЧЕСТИТЕ АВАРИИ НА ВОДОПРОВОДИТЕ, но и за цялостната организация на движението на старата столица. 6,7 млн. лв. ще струва пълната реконструкция, но сумата е обща – за подмяната на ВиК системата, изграждане на кръгови кръстовища в района на „Беляковско шосе“ и подмяна на спирките, както и за последващото цялостно преасфалтиране. 3,8 млн. струват само новите канали и водопроводи, тъй като, както „Борба“ вече алармира, загубите по старите тръби надхвърляха 70%, а авариите в района са перманентни. Тези пари бяха отпуснати в края на мандата на последния кабинет „Борисов“. Останалите средства пък идват по проекта за интегриран транспорт на Община В. Търново, който финансира и изграждането на буферни паркинги за туристи, както и закупуването на електробуси, които ще се внедряват в местния градски транспорт.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.