Горещи новиниОбщество

Благодетелят Христо Атанасов приюти семейство с малко дете

Търновецът с щедро сърце има нужда от дрехи за малчугана

БЛАГОДЕТЕЛЯТ ХРИСТО ИВАНОВ ПРИЮТИ В ДОМА СИ В ЛЕДЕНИК СЕМЕЙСТВО С МАЛКО ДЕТЕ. Двамата се появили на вратата му навръх студентския празник 8 декември и признали, че няма къде да отидат, след като хазяинът им в Сухиндол ги помолил да напуснат квартирата.
„Когато се изправиха на вратата и ги видях с дете в ръцете, коленете ми се разтрепериха. Гушнали го, личи си, че са се грижили за това дете, че са полагали усилия да се държат над водата, но не са успели да се справят с парите. Прибрах ги, разбира се. А се оказа, че малчуганът Иван днес навършва една година“, разказва Христо Иванов.
След това уточнява, че познава отлично таткото Стефан, който до преди две години е живял в приюта в Леденик. После мъжът решил да опита да потърси късмета си другаде и си тръгнал. Бил за две години в Холандия, за да работи. Там срещнал Диана и двамата, вече като семейство, макар и не на хартия, се завърнали в България.
„Аз гладен никого няма да оставя, каквото и да ми коства това. ЕДИНСТВЕНОТО, ОТ КОЕТО ИМАМ НУЖДА, СА ДРЕШКИ ЗА МАЛКИЯ ИВАН. Ако някой има непотребни вече дрехи за дете в тази възраст и е готов да ни ги дари, ние ще сме изключително благодарни за този жест. В момента не мога да си позволя да заделя пари, за да купя нови дрехи за Иван“, признава Христо Иванов, при когото сега живеят 24-ма несретници.
Прибира ги от улицата, приема ги, изпратени от социални грижи, започнал е да строи къщи за тях, междувременно им осигурява храна и работа. Издържа тези, които трябва да завършат поне средното си образование, а понякога успява дори, води по лекари нуждаещите се, венчава, погребва и се пада дядо на няколко доведени внуци. Живее така от 1990 г. и за всичките тези години е бил единственият шанс за оцеляване на около 1000 души.
Миналата година по това време Христо Иванов даде 500 лева на две бедстващи в Атина търновки. Въпреки че самият той често е нямал какво да яде, заради несретниците в дома си няколко пъти е губил всичко и е затъвал, за да тръгне отново от дъното.

Ако искате да дарите дрешки и други неща, нужни за едногодишен малчуган, можете да направите това в приюта в Леденик или в редакцията на вестник „Борба“, рекламния отдел на третия етаж – в дните петък от 10 до 15 часа и понеделник от 10 до 17 ч.

Сашка Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *