Община Горна Оряховица получи 8,4 млн. лв. за борба с мръсния въздух

Договорът с МОСВ е подписан, след като 3 г. кметството не бе допускано до програмата

 

8 387 770 лева получава Община Горна Оряховица за подобряване на атмосферния въздух. Преди дни Министерството на околната среда в ролята му на управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда” одобри и прие проекта на кметството и двете страни подписаха договор. Това вече слага официално начало на дейностите по подмяна на старите отоплителни уреди на въглища и дърва с нови и не толкова замърсяващи природата в Горна Оряховица.

Около този проект доста се зашумя, защото първоначално Горна Оряховица, която в последните години винаги е в топ 3 по запрашеност на въздуха през зимата, не бе допусната до програмата за подобряване на въздуха чрез замяна на отоплителните уреди. Общината обаче потърси правата си в съда и доказа, че е отстранена неправомерно. В крайна сметка ВАС разпореди тя да бъде включена след бенефициентите на програмата, която беше в рамките на 110 милиона лева за шест общини – София, Видин, Бургас, Пловдив, Димитровград и Монтана. Докато траеха съдебните битки, техните проекти бяха блокирани и реално още не са в ход. След края на съдебния спор МОСВ, като управляващ орган на ОП „Околна среда”, реши да не ощетява вече одобрените общини, а да се увеличи общият размер на програмата. И така Община Горна Оряховица ще получи близо 1,5 милиона лева повече от първоначално предвидените.

Договорът е за 8 387 770 лева, като 85% са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 15% са от националния бюджет на Република България. С тези средства 3 – 4 хиляди домакинства ще могат да заменят отоплението на твърдо гориво с газ, пелети или с електрически уреди. Очакваният ефект е кардинално подобряване на чистотата на въздуха в региона, особено през отоплителния сезон, когато изхвърлените сажди от печките не могат да бъдат разнесени от вятъра заради котловинния характер на релефа.

Реалното изпълнение на дейностите по проекта обаче ще започне не по-рано от следващата пролет. Преди подписването на договора Община Горна Оряховица пусна две обществени поръчки – за избор на външни експерти и за техническа помощ. Първата процедура – за външни експерти, скоро ще приключи. Тя е за 150 340 лв., кандидатствали са три фирми и предстои отваряне на ценовите оферти. Изборът на фирма за техническа помощ става с европейско обявление, а оферти се приемаха до 10 декември. Там предложенията са две, а дали ще има избрана фирма, ще се разбере на 13 декември. Стойността на тази поръчка е 319 000 лева.

Задължение на избраните изпълнители е да направят анализ на ситуацията и желанията на хората. След този анализ ще се определи колко домакинства ще могат да се възползват, как ще става точно кандидатстването и други подробности.

Отсега се подготвя и сериозна разяснителна кампания за проекта, защото хората имат различни очаквания и трябва да вземат информирано решение. Не е за пренебрегване и фактът, че един от ангажиментите на тези, които се включат, е да не ползват твърдо гориво поне 5 години.

One thought on “Община Горна Оряховица получи 8,4 млн. лв. за борба с мръсния въздух

  • 13.12.2021 в 19:12
    Permalink

    Докато не започнат да мият улиците,всичкият прах,който вдигат колите ще поставят на първо място по замърсеност въздухът в Горна Оряховица.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *