Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов участва в Шестия европейски конгрес на местните власти в Полша

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов бе сред лекторите в сесията „Интелигентни и екологични сгради – перспективи за развитието“, част от Европейския конгрес на местните власти, провел се на 6 и 7 декември в Миколайки, Полша. Форумът е утвърдена платформа за обмяна на идеи и място, където местните и регионалните лидери се срещат с представители на държавната администрация, НПО и бизнеса.

В него се включиха над 800 местни и регионални власти от Полша, представители на изпълнителната власт, депутати, бизнесмени и други представители на полската страна. За участие в дебатите се канят и представители на различните нива на управление от други страни, както и експерти в съответни области. В изданието тази година специални гости бяха представител на България, Украйна, Грузия, Русия, Беларус, Румъния и др.

Темите на двете пленарни сесии бяха посветени на бъдещето на идеята за децентрализация и ролята на регионите в изграждане на Европа на бъдещето.

В панела с участието на инж. Манолов бяха засегнати различните тенденции в проектирането и строителството на интелигентни сгради и какви нови решения могат да се използват, за да се подобри качеството и функционалността на публичните сгради. Участниците обсъдиха възможностите на местните власти да се възползват от програмите за подкрепа на модернизацията на сградния фонд и начини за енергоспестяване чрез по-ефективното използване на природните ресурси.

В началото на дискусията бе представено кратко видео за решения от цял свят в изграждане на интелигентни и екологични сгради. Част от представените решения изведоха на преден план използването на материали, като хартия и дървесина, което според всички говорители е приложимо по-скоро в страни с по-топъл климат.

От полска страна акцент бе поставен върху опита на компания, специализирана в проектиране и изработка на модулни дървени къщи. В тази връзка кметът на Павликени сподели своите виждания относно ползването на дървесината като материал в строителството. Той подчерта, че за да се допринесе за устойчивото развитие, в една интелигентна сграда могат да се ползват плоскости по-скоро от отпадъчно дърво, а солидният дървен материал да бъде за декоративни и интериорни решения. Подходящо екологично решение е и използването на пластмасови обшивки и панели, екструдирани от рециклирана пластмаса.

Сред основните предизвикателства, посочени от инж. Манолов в рамките на дебата, са недостатъчните собствени средства за инвестиции в обновяване и изграждане на модерни и енергийно ефективни сгради и съоръжения. Също така той подчерта и състоянието на сградния фонд в страната, като посочи: „В България жилищният сграден фонд заема най-голям дял от потреблението на енергия. Големият брой многофамилни жилищни сгради преди 1990 г. и липсата на изисквания за енергийна ефективност в тогавашните строителни норми за проектиране водят до поне два пъти по-високи нива на потребление на енергия според сегашните стандарти“.

В рамките на конгреса инж. Манолов проведе и среща с г-н Зигмунд Бердичовски, основен организатор на събитието и председател на Програмния съвет на Икономическия форум в Криница. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между българските и полските местни власти, като г-н Бердичовски отправи покана към българската страна да участва с делегация на следващото издание на формата през 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.