Горещи новиниОбщество

Разнобой в Общинския съвет на В. Търново заради драстичния скок на такса смет

Кметът Даниел Панов внесе предложение за 31% увеличение

„През годините ние от БСП сме казвали, че такса битови отпадъци трябва да се вдига, но плавно. От 2017 г. насам апелираме, че едно шоково вдигане на таксата ще се отрази много зле за всички граждани. В момента кметът на Велико Търново предлага промилът да се повиши от 1,3 на 1,7, което е 31%. Според нас в една такава тежка година, в която се вдигат горивата, храните и почти всички стоки, това ще удари много по джоба на хората. Затова, групата на „БСП за България“, АБВ и „Движение 21“ в Общинския съвет предлагаме, ако трябва такса смет все пак да се повиши, то да е с 15%, или 1,5 промила. Другото, което предлагаме в дневния ред на предстоящата сесия, е Агенцията за държавна финансова инспекция да направи пълна проверка от 2017 г. досега как и по какъв начин се харчат парите, които се събират от такса битови отпадъци. Най-общо казано, колко целесъобразно се изразходват парите за чистотата на града и общината. От гражданите се събират около 6,5 млн. лева, а разходът, който Общината прави, е в рамките на над 9 млн. лева. Всяка година ние дофинансираме перото за чистотата с по около 2,5 млн. лв. Сега по новата план-сметка ще са необходими нови 3,570 млн. лева, които да се отделят от други общински приходи по това перо. Исканото увеличение според нас означава, че парите не се разходват правилно“, така коментира позицията на политическата група на левицата за увеличението на такса смет общинският съветник Красин Каракоцев.

Предложението на кмета Даниел Панов и общинската администрация за промяната на такса битови отпадъци за гражданите и юридическите лица е една от най-важните точки в дневния ред на последната сесия за годината на местния парламент. Обсъжданията по политически групи и комисии текат в момента, а от мненията на представители на други партии и коалиции, които потърсихме, личи, че дебатите ще бъдат оспорвани и оживени. Разнобой вече има и в групата на ГЕРБ. Така например в комисията за спорта, туризма, децата и младежта представителите на най-голямата група в местния парламент са гласували по темата „въздържал се“.

Най-важната комисия по темата – по бюджет и финанси, ще заседава в четвъртък, а председателят й Калина Широкова заяви, че и личното й мнение и това на „Българска демократична общност“ ще стане ясно, когато се чуят всички аргументи. Но най-вероятно е групата да подкрепи предложението.

В края на седмицата пък ще решат как ще гласуват от ДПС. „Все още нямаме категорична позиция. Това е крачка, която трябва добре да се обмисли, защото засяга всички хора. И не може да се подхожда с лека ръка към такава сериозна тема. Партийната култура изисква да я обсъдим с колегата с Гюнай Далоолу, но още не сме го направили“, заяви общинският съветник Сунай Мунков.

Няма да подкрепят предложението за вдигането на такса смет на 1,7 промила от групата на „Демократична България“. Аргументите, които изтъкна Елена Чамуркова, са следните: „Ние поискахме да ни се представи план за подобряването на качеството на услугата. В план-сметката най-голямата сума е за поддържане на паркове, алеи и миене на улици и т.н. Искаме това да се подобри, но от администрацията никой не ни обеща, че това ще стане. По-скоро няма, защото услугата и в момента е недофинансирана и дори с увеличението, което предлагат, парите пак няма да стигнат. Бихме гласували „за“ само при условие че ни дадат гаранция за подобряване на чистотата. Пък и всеки търновец, когото попитате, казва, че не е на нивото, на което трябва да бъде“.

От „Демократична България“ са и против увеличението на 3% на данък имущество, който Общината удържа при всяка имотна сделка. Според Елена Чамуркова това е неоправдано и съвсем безпринципно, защото Общината не е страна по тези сделки и няма никакви разходи. И за нея звучи скандално мотивът, че това се прави, защото повечето дейности са недофинансирани. Изходът е администрацията да си прави по-добри разчети и прогнози, смята Елена Чамуркова.

Евгени Коев от ВМРО поддържа нуждата от увеличение на такса битови отпадъци, още повече че това не е правено от много дълго време. Според него аргументите в по-голямата си част звучат разумно и оправдано, защото са се повишили и продължават да се повишават всички разходи. Каква ще е точната ставка, предстои да се дебатира, казва той. Има резерви обаче към частта, която се отнася до увеличаване такса битови отпадъци за училищата и от името на ВМРО е депозирал в Общинския съвет коригиращо предложение. В него се настоява да не се увеличава въобще таксата за училищата. „Ако за гражданите увеличението е 31%, то за училищата е 5 пъти и особено за средните и по-малки училища с по-скромен бюджет това ще е още едно притеснение. Това ще ги принуди да орязват разходите си по други пера през следващата година. Съображенията са ни много, но едно от основните е, че в по-голямата си част училищата са общинска собственост и както за останалите общински имоти не се променя ТБО, нормално е това да важи и за училищата“, смята Евгени Коев.

Дали ще се стовари по-голяма тежест за гражданите на общината и институциите и в какъв размер, предстои да разберем на 23 декември.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна.

One thought on “Разнобой в Общинския съвет на В. Търново заради драстичния скок на такса смет

  • С две думи – Общината само събира пари, а насреща няма нищо. На главната улица почти всеки ден контейнерите преливат заради заведенията и магазините, които ги тъпчат с картони от стекове и други стоки…няма къде да си хвърля боклука, ама дигнете ми все пак таксата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *