Водещи новиниОбщество

232 свлачища застрашават Великотърновска област

64 от невралгичните участъци са периодично активни

 

ОБЩО 232 СВЛАЧИЩА СА РЕГИСТРИРАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 64 от невралгичните обекти са периодично активни и засягат части от регулацията на общо 29 селища. От тях най-голям брой са в Свищов – 9, във Велико Търново са 7, а в златаришкото село Калайджии са 6. В останалите 26 селища от областта има по 3 периодично активни свлачища.

Продължават дейностите по укрепване на свлачището край Сухиндол.

Към момента поради свличане на земни пластове е ограничено движението по път III-4073 между селата Царски извор – Драганово. Движението на превозни средства в пътния участък между селата Красно Градище и Горско Калугерово, община Сухиндол, се осъществява в едната лента поради частично пропадане на пътното платно. Има свличане на пътно трасе и пропадане на водосток между Златарица и с. Беброво, като участъкът е със стеснен габарит. Движението по пътя Твърдица – Елена се осъществява в едната лента също заради пропадане на част от платното.

На второ място по опасност са регистрираните свлачища, които са в състояние на потенциални. В обхвата на регулацията на селищата от Великотърновска област „дремят“ 39 такива срутища.

„За възникване на активност при тези критични обекти е необходимо специфично съчетание на природни фактори и човешка дейност. Активизирането им е съпътстващ процес в резултат на други бедствия, като земетресения, наводнения и др.“, обясняват от Областната управа във Велико Търново. В структурата разполагат с цялостна хронология на най-мащабното свлачище в региона, което е на пътя между Сухиндол и Севлиево. То се бе активизирало на 20 юли 2006 г. Сриването на земна маса е с размери 340 метра и дължина по направление на движението 60 метра. На 30 март 2015 г. въпросното свлачище се активизира. Свикана е спешна среща с „Геозащита Плевен“, Областна администрация, геолози, хидролози и други компетентни служби.

На 15 април 2015 г. със заповед на кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев пътят е затворен заради опасност от свличане на земна маса, пропадане на платното за движение и риск от срутване на огромни скални късове. Определен е обходен маршрут, като и там е регистрирано новопоявило се свлачище. Обиколният път е тесен, с множество завои, силно наклонени банкети и скатове. В есенно-зимния период на 2017 – 2018 година участъкът е затварян поради падащи от голяма височина камъни.

14 юли 2015 г. с писмо е отправено искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за финансиране в размер на 7 426 800 лв. на идейния проект за укрепване на свлачището чрез пълно премахване на земните породи, които предизвикват свлачищни процеси, достигайки до основата на скалата. На 8 май 2018 г. е приет Общ устройствен план на Община Сухиндол, обнародван в „Държавен вестник“, в който е отразена свлачищната деформация и е отразен обхватът на критичния участък. През януари 2019 г. експерти от „Геозащита Плевен“ предупреждават, че свлачищните процеси се увеличават. Това наложило аварийно да бъде отворен път 2206 с въведени ограничения за преминаване. Едва на 13 януари 2020 г. е подписан договор по ЗОП за изготвяне на работен проект за укрепване на свлачището в размер на 8,7 млн. лв. Държавата е осигурила финансиране и работата в засегнатия участък продължава. Властите осъществяват и непрекъснат контрол на реките в региона. За наблюдение нивата на реките Националният институт по метрология и хидрология (НИМХ) има изградени измервателни пунктове. Такава автоматична станция следи за нивото на р. Янтра при въжения мост в квартал „Чолаковци“ в старата столица. Там има рейка до 8,00 м за наблюдение, а критичната кота е 6,00 м.

Златарица е една от общините със свлачища във Великотърновска област.

Под контрол е р. Янтра при с.Каранци, община Полски Тръмбеш, р. Белица при въжен мост в с. Въглевци, където критичната кота е 3,60 м. Наблюдава се р. Голяма река в Стражица с критична кота 4,5 м, както и р. Джулюнска в рамките на село Джулюница с критична кота 5.00 м.

Община Велико Търново е изградила система за мониторинг в реално време на Янтра, която подава информация на всеки час в три точки – квартал „Чолаковци“ – Велико Търново, в град Килифарево и в с. Пушево.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *