Здраве

Нова Зеландия слага край на тютюнопушенето

Страната елиминира пушенето чрез забрана на цигарите и подкрепа за по-малко вредните електронни алтернативи за прием на никотин

 

Нова Зеландия е напът да се справи с епидемията от тютюнопушенето чрез прогресивни мерки, така както се справя успешно и с пандемията COVID-19.

Петмилионната държава, в която коронавирусът взе 40 жертви, въвеждаше едни от най-строгите мерки за ограничаване на заразата и се превърна в пример в борбата с пандемията.

Сега правителството възнамерява със същата решителност да се справи и с  тютюнопушенето и да премахне цигарения дим в изпълнение на плана си да се превърне в първия Остров без дим до 2025 г. Целта е дотогава пушачите в страната да са по-малко от 5% от населението в сравнение със сегашните 11%.

На 9-ти декември Министерството на здравеопазването на страната обяви своя официален план за действие, който „ще ускори прогреса към бъдеще без дим и ще се пребори с вредата, която тютюневите изделия за пушене причиняват на хората в Нова Зеландия“.

Планът предвижда законодателни промени с цел намаляване на пушенето на цигари чрез редица радикални мерки, сред които забрана и ограничаване на продажбите на горими цигари до определена възрастова група. Според плана децата, които в момента са на и под 14 години никога в живота си да нямат възможност легално да си купят цигари. Очаква се законопроектът да бъде гласуван от парламента през лятото на следващата 2022 г.

Законът срещу цигарите в подкрепа на вейпинга

„Иcĸaмe дa ce yвepим, чe xopaтa ниĸoгa нямa дa зaпoчнaт дa пyшaт“, ĸоментира  здравният министър Aйeшa Bepaл, под чието ръководство вече бяха направени редица последователни стъпки в елиминирането на тютюнопушенето. През август правителството одобри нова регулаторна рамка за електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия в  Закона за околната среда без дим и регулираните продукти. Целта му е да се „подкрепи преминаването на пушачите към регулирани продукти“, определени като „значително по-малко вредни от тютюнопушене“. Именно намалената вреда на никотиновите продукти като е-цигарите и устройствата с награвяне на тютюн са в основата на разграничението им от горимите цигари и пред закона. Редица международни изследвания са категорични, че основната причина за болестите, свързани с пушенето, се дължи на горенето на тютюна, при което се отделят хиляди вредни вещества в цигарения дим, а не на никотина, към който пушачите се пристрастяват.

„Продуктите за вейпинг, особено тези, които съдържат никотин, могат да помогнат на някои хора да спрат цигарите или да намалят пушенето, тъй като могат да се справят както с никотиновата зависимост, така и с поведенческите аспекти на тютюнопушенето“, се посочва в наскоро публикуваната новозеландска инструкция за работа с хора, които искат да откажат цигарите. Множество здравни кампании на властите разянсяват с научна информация намалената вреда на бездимните продукти и ползата от замяната на цигарите с тях.

Намерението на законодателството – да отдалечи пушачите от горимите продукти и видно и от посланията, с които бездимните алтернативи могат са се предлагат – „Пълната замяна на цигарата ви с вейпинг устройство ще намали вредата за вашето здраве“. „Ако пушите, преминаването изцяло към електронни цигари е много по-малко вредна алтернатива за вас.“

Учените: Водещ световен ход, жизнено важен за следване

„Планът за действие е много добра новина и може да бъде значителна стъпка на нацията ни за намаляване на предотвратимата смъртност и болестите, свързани с тютюнопушенето, през следващите няколко години“, коментира Крис Булен, професор по обществено здраве в Университета на Окланд в страната. Жизнено важна стъпка за следване и водещ световен ход, станал факт след широко обсъждане и консултации – така определи подходът и д-р Катрин Барнсли пред „Дейли Мейл“. „Това е едно от най-значимите за общественото здраве действия, обявени през този век – истинска възможност за прекратяване на епидемията от цигари в Нова Зеландия“, посочи и Карол Гартнър от Научноизследователската група за регулиране на никотина и тютюна в Университета на Куинсланд.

 „Държавите, които са приели подхода за намаляване на вредата, бързо намаляват и процента на тютюнопушене“, категоричен е и проф. Робърт Бийгълхоул, бивш директор в СЗО, в момента председател новозеландския клон на организацията за борба с пушенето ASH.

„Иновациите променят пазара, а намаляването на смъртността от заболявания, свързани с пушенето, може да се постигне само със спиране на пушенето на цигари. Сред примерите са Швеция, Нова Зеландия, Япония. В Япония 22% от пушачите замениха цигарите с устройства за нагряване на тютюн, а Швеция осигури доказателство за намаляването на вредата чрез замяната на цигарите със снус“, посочи добрите примери проф. Бийгълхоул по време на глобалния форум за е-цигарите в Лондон E-cigarette Summit 2021.

Резултатите в последните години след навлизането на IQOS японския пазар  показват намаляване и на броя на хоспитализациите в страната. А в Швеция, където масово се употребява снус – тютюнът за орална употреба без горене, има рекордно малко диагнози рак на белия дроб и най-малко пушачи в ЕС – 7%.

Друг пример за успех на бездимната политика е Норвегия, където още през 2018 г. Норвежкият институт за обществено здраве оцени вредата като стратегически елемент от политиката за контрол на тютюна и посочи плюсовете и минусите на по-малко вредни алтернативи с  никотин в сравнение с цигарите. А миналата година Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health Еngland) посочи в своя годишен доклад за е-цигарите, че с тяхна помощ най-много хора в Англия са отказали цигарите. Скоро се очаква да се въведат и промени, с които тези продукти да могат да се изписват и с рецепта на заклетите пушачи, които не могат да се откажат по друг начин.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *