Горещи новиниТемида

Темида постанови: Изборът на проф. д-р Христо Бонджолов за ректор е напълно законен

След 2-годишни съдебни дела Темида отхвърли жалбата срещу избора за ректор на ВТУ. На 8 декември съдът е излязъл с решение по казуса с вота за ръководство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за мандат 2019 – 2023 година, съобщиха на онлайн пресконференция зам.-ректорът по административноправните дейности проф. Янка Тянкова и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов. С решение по делото отпреди броени дни е отхвърлено като неоснователно оспорването на избора от участник в процедурата. Тогава той атакува решение на Общото събрание на ВТУ в частта му по т. 7 от дневния ред на заседание, проведено на 20.05.2019 г., с което е избран ректорът за мандат 2019 – 2023 година. Жалбата бе подадена от проф. Мирослав Гълъбов срещу избора на проф. д-р Христо Бонджолов.

Според съда възраженията на жалбоподателя, с които оспорва валидността на акта, са неоснователни, тъй като решението е прието от компетентния орган на управление на ВТУ, а заседанието на Общото събрание е проведено при необходимия кворум. Съдебната проверка не е установила и пороци, засягащи формалната, материалната и процесуалната законосъобразност на решението. Не са констатирани нарушения на административнопроизводствените правила, визирани в Закона за висшето образование и вътрешните нормативни актове на ВТУ, доколкото процедурата по гласуване и отчитане на резултата не е опорочена, констатират още съдиите.

„Борба“ припомня, че през 2019 г. вузът се тресеше от постоянното напрежение между ръководството, преподавателите и студентите. Разменяха се обвинения за натиск, заплахи, осуетяване и предрешаване на вота. В конфликта се включиха и политици. Депутатите от ВМРО призоваха от парламентарната трибуна тогава министъра на образованието Красимир Вълчев да даде обяснения за случващото се във висшето училище. Взеха и страна в спора, наричайки проф. Христо Бонджолов „самозабравил се ректор“, който с „покровителството на една управляваща партия и една етническа такава грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентската автономия“. Проблемът ескалира и след декларация на ВМРО в парламента. „Репресии, уволнения, заплахи, изключване на студенти, несъгласни с мнението на ръководството. Не, това не е университет в Северна Корея“, заяви депутатът Александър Сиди. Кандидатурите тогава бяха на настоящия проф. Бонджолов, обвинилата го в натиск проф. Венка Кутева, както и проф. Мирослав Гълъбов. В крайна сметка обаче се оказа, че ректорът проф. Бонджолов е избран напълно законно и съгласно процедурите.

Дияна ГАНЕВА

4 thoughts on “Темида постанови: Изборът на проф. д-р Христо Бонджолов за ректор е напълно законен

 • Александър Узунов не може да бъде председател на Студентският съвет защото е назначен на работа във ВТУ (центъра по кариерно развитие). Тежък конфликт на интереси. След приемането на герберският закон „Игнатов-2011г. “ плагиатстовото нараства в епидемични размери. Върховен комисар е зам. ректорът по качество и акредитация Вихрен Бузов. Тук: https://www.mediapool.bg/plagiatstvoto-shte-e-adekvatno-nakazano-samo-pri-neprimirima-saprotiva-ot-uchenite-news231614.html https://newspaper.kultura.bg/bg/article/view/18881

  Отговор
  • Каката от село Сашево Венка Кутева няма ли да се изкаже. И тя Съдеше. Както и черната богородица Китайката от Нова Загора. Вземат завоя. Секретаря на комсомола им напълни гушите. Да живее Комсомолът–долу ДС.

   Отговор
 • Редно е ВМРО да се занимава с университетите в Драма Прилеп,Скопие и други Северо македонски градове.Университета в Велико Търново е в старата Българска столица-дори не е в Русенска Македодия!От догодина Македония може да мине Дунав и да стигне до Одеса!По добре е да ни управляват антиваксери отколкото хабилитирани в София и Велико Търново Русенски македонци!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *