Водещи новиниПавликениСъдби

25-годишният биотехнолог Петър Нефтелимов написа книга с вдъхновяващи уроци от успели българи

Павликенчанинът е подбрал историите на хора, които никога не са излизали по медиите

 

25-годишният павликенчанин Петър Нефтелимов написа книга с разкази за успехите на 49 съвременни млади хора, някои от които работят и живеят в чужбина. Авторът е блогър, позитивен журналист, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а в свободното си време с приятели – купонджия. Завършил е ПМГ „Васил Друмев” – Велико Търново, след което бакалавър биотехнолог, а сега следва магистратура ,,Биобизнес и биопредприемачество“ в Софийския университет.

Животът му е различен, защото още от раждането го съпътства двигателно увреждане. За него обаче церебралната парализа си е по-скоро начин на живот. Тя не му пречи нито да учи, нито да работи, нито да пътува.

„Необходимо е само да го приемеш и превъзмогнеш, че до живот ще си с тези „дрехи”. В тази връзка дрехите не могат да те спрат да правиш едно или друго нещо. Жените носят токчета, докато вървят по софийските павета въпреки трудностите, нали?”, казва Петър.

Смята, че биологичното му образование е част от това да вижда нещата по съвсем необикновен начин. А креативността и идеите извират от него непрекъснато.

Издатели на книгата му са „Библиотека България“, а те споделят, че за тях Пепи е символ на успеха, защото въпреки увреждането си е създал такова прекрасно издание. Петър реши 20% от сумата, събрана от продажбата й, да отиде за сайта за позитивна журналистика „Успелите БГ“. В нея са събрани интервютата му с млади хора, които работят за родината си, за успеха й.

Неслучайно е избрано и заглавието „Успехът в българския ген – 49 вдъхновяващи урока от успели българи”. Всеки един от българите, които е интервюирал, дори не осъзнава, че това, което е постигнал, е успех. Самият Петър смята, че самите ние като хора забравяме в това забързано ежедневие какво сме постигнали, забравяме да се обърнем назад и да разберем дали то е било полезно за нас и обществото, в което живеем. А има и такива, успели в различни области – високите технологии, науката, спорта, изкуството, журналистиката, но които няма да срещнем в национален ефир. Това са тези, чийто успех не се вижда, те са скромни, но работят и постигат много. Има интервю с българката, която работи за Google и мечтае за Google България. Както и българинът, част от Facebook, като част от огромната социална мрежа. Има интервю с човека, който засажда дръвчета, за да помага на екосистемата.

„Успехът е във всеки от нас и тези 49 души са 49 от всичките 7 милиона българи. Всеки от нас носи успеха със себе си и не трябва да забравя това“, казва младият биотехнолог.

Неговата книга е книга с мисия, насочена към всички млади хора. Тя показва, че граници за успеха няма. Самият Петър може да бъде пример за това.

Дияна ГАНЕВА

Сн. личен архив

One thought on “25-годишният биотехнолог Петър Нефтелимов написа книга с вдъхновяващи уроци от успели българи

  • Уникално. Благодаря. България можем сами да я вдигнем да стане уникална и заможна страна, ако се обедини и започнем да работим за неа безрезервно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *