Куриерските фирми се задъхват около празниците, най-много са пратките от и за Германия, Франция и Холандия

Куриерските фирми във Велико Търново са претрупани с работа, дори някои от тях удължиха работното си време, за да поемат всички пратки. Големият бум е от средата на декември. Посетихме офиси в центъра на града на две от най-големите – „Еконт“ и „Спиди“, където притокът на хора не спира. „Еконт“ ще работи и на 24 декември до 18 часа, когато повечето от нас вече ще са седнали на празничната трапеза. Ще работят и на 31 декември до 13 часа. Дончо Дончев е на 22 години и работи в офиса на „Еконт“. „Аз съм отскоро на работа тук, няма какво да ме уплаши. От лятото до сега работата постепенно нарастваше, докато се стигна до един бум, а напрежението е много голямо. Очаквам нещата да се нормализират едва след Нова година. Сега най-много се изпращат подаръци, предимно играчки и дрехи – бебешки, ръчни плетива. Сутрин обработваме стотици пратки – около 350, преди няколко дни стигнахме и до 400. Те са на хора, които са поръчали да си вземат от нашия офис пратките. А на такива, които изпращат – лавират между 200 и 250 на ден“, казва младият мъж. Въпреки голямото натоварване работата му харесва и се стреми да показва умения и да запазва самообладание, защото в напрегнатите ситуации само то спасява. Росица Денева, другата служителка и с по-голям стаж, е неговата учителка и продължава да го изумява с нейната съпричастност и колегиалност.

Не по-малко натоварено е и в офиса на „Спиди“ на ул. „Александър Стамболийски“. Там срещаме на работното й място също младата Александрина Анчева, която е навъртяла малко над година стаж. И тя споделя, че работа има много, а само през техния офис дневно минават над 200 пратки. Казва, че работата се е увеличила още в края на ноември, с Черния петък, и до Коледа ще е така. Основно се пращат подаръци, най-вече за чужбина, и то предимно в Европа. Най-честите дестинации, които Александрина споменава, са Германия, Франция и Холандия – там, където са най-компактните групи български емигранти. И това е почти всеки ден, казва младото момиче. Масови са и пратките с техника, които хората си поръчват онлайн, за да си направят подарък.

„Спиди“ също вече е с удължено работно време и така ще е до 23 декември включително. А с този режим на работа ще са и през първата седмица от новата година.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Куриерските фирми се задъхват около празниците, най-много са пратките от и за Германия, Франция и Холандия

  • 18.12.2021 в 1:20
    Permalink

    Бравооо, на работачите! а някои казват чееее нямало работа. Защото не им
    се работи , а баба и мама дават.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.