Здраве

МОБАЛ се нуждае от кръводарители за попълване на запасите в празничните дни

КРЪВНИЯТ ЦЕНТЪР В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДАРИТЕЛИ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ЗАПАСИТЕ С ЖИВОТВОРНАТА ТЕЧНОСТ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ. Необходимостта от кръв е ключова за работата на цялата болница и без достатъчно количества не може да се провежда нормален лечебен процес и да се отговори адекватно при евентуални спешни състояния.

„Тези дни ние разчитаме на количеството кръв, което имаме в резерва. Затова трябва да се заредим, за да прекараме спокойно празниците, и тези, които имат нужда, да бъдат адекватно осигурени с кръвни съставки. В тази връзка призоваваме – който има възможност, нека да направи един коледен подарък на тези, които се нуждаят“, апелира началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Марияна Витанова.

Желаещите да дарят кръв трябва да имат навършени 18 години и да не са на повече от 60 години. Те трябва да са клинично здрави и ако са боледували от коронавирус, да е минал поне месец от оздравяването. Преди самата манипулация се прави изследване на всеки кандидат-кръводарител – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

„Преди кръводаряване се минава и преглед от лекар, който преценява дали интервенция би създала проблем за потенциалния кръводарител и за пациента, на когото ще се преливат кръвните съставки“, уточни д-р Витанова.

КОЛИЧЕСТВОТО НА ДАРЕНАТА КРЪВ, КОЕТО СЕ ВЗЕМА ОТ ЕДИН ЧОВЕК, Е МЕЖДУ 405 И 450 МЛ. Сакът, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него, кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Количествено животворната течност се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3 – 4 седмици.

В сектора приемат желаещи от всички кръвни групи. Работното време с кръводарители е всеки делничен ден от 8:00 до 13:00 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *